Stručni žiri Svetske fotografske organizacije objavio je imena takmičara koji su učestvovali u jednom od najprestižnijih foto konkursa iz oblasti međunarodne savremene fotografije i ušli u uži izbor za Sony World Photography nagradu za 2014. godinu. Ova nagrada se tradicionalno dodeljuje već sedmu godinu za redom najboljim fotografima u profesionalnoj, otvorenoj i omladinskoj kategoriji.

Nakon pažljive selekcije pristiglih radova, sudije su objavile spisak kandidata koji su ušli u uži izbor, a među odabranim fotografijama našla su se i dela fotografa iz Srbije. U otvorenoj kategoriji, autor Vuk Adžić se predstavio fotografijom iz oblasti kulture i umetnosti, dok je panoramska fotografija Gorana Popovića takođe zaslužila pažnju eminentnih stručnjaka iz ove oblasti i ušla u uži izbor za Sony World Photography nagradu. Svoje mesto u finalu omladinske kategorije za fotografe mlađe od 20 godina, našla je i fotografija mlade i talentovane Sare Pavić.

Fotografija: Sara Pavić

Fotografija: Sara Pavić

Ovogodišnje takmičenje obeležili su sveži i drugačiji foto zapisi internacionalnih umetnika, a komentari sudija ukazali su na činjenicu da njihove fotografije mogu biti veoma inspirativne za javnost, kao i za druge fotografe. Na adresu Svetske fotografske organizacije pristiglo je 139 554 fotografija iz 166 zemalja širom sveta, što je najveći broj prijava u dosadašnjoj istoriji konkursa. Prema rečima Astrid Merget, kreativne direktorke Svetske fotografske organizacije „nagrade su još jednom obezbedile impresivnu kolekciju fotografija koje oslikavaju na desetine žanrova, stilova, lokacija i tema“.

Fotografija: Vuk Adžić - Ples u tami II

Fotografija: Vuk Adžić – Ples u tami II

Fotografije finalista će biti izložene u okviru Sony World Photography Awards izložbe u Londonu u periodu od 1. do 18. maja. Pobednički radovi u okviru otvorene i omladinske kategorije biće proglašeni 18. marta, dok će se imena najboljih autora u profesionalnoj kategoriji biti objavljena 30. aprila na gala ceremoniji u Londonu.

Fotografija: Goran Popović

Fotografija: Goran Popović

Ostale fotografije možete pogledati na www.worldphoto.org.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.