Kupovina preko interneta postaje sve popularnija i u Srbiji, čemu je zasigurno doprineo i zvaničan početak rada sistema za online plaćanje PayPal, koji nažalost, i dalje funkcioniše samo u jednom smeru (moguće je plaćanje, ali ne i primanje novca putem ovog servisa). Prema podacima Zavoda za statistiku, prošle godine je 900 000 ljudi kupovalo online (35,5 odsto svih korisnika interneta u Srbiji), a samo u prvoj polovini 2013. godine na to je potrošeno 7 milijardi dinara.

Broj domaćih kupaca na internetu povećao se za 300.000 u odnosu na 2012. godinu, ali se većina potrošača ipak ne odlučuje za taj način kupovine. Glavni razlozi za to su, kako se navodi, slaba ponuda na domaćim online prodavnicama i svakako niska kupovna moć građana

Stručnjaci ukazuju na to da se kupci u Srbiji mnogo češće okreću elektonskoj kupovini na inostranim sajtovima, a jedan od razloga za to je i što je ponuda na tim sajtovima povoljnija nego na domaćim:

Više od 95 odsto potrošnje srpskih kupaca i dalje se realizuje na inostranim web stranicama, što navodi na zaključak da sajtovi u Srbiji kupcima ne pružaju dovoljno velik izbor. S druge strane, stiče se utisak da inostrani sajtovi takodje nude povoljniju cenu za određene proizvode”, rekao je agenciji Beta Aleksandar Birovljev, menadžer za e-komerc u banci Inteza i predsednik Grupacije za elektronsku trgovinu Privredne komore Srbije.

Dodao je i da se bezbednost online trgovine više ne dovodi u pitanje, a razlozi koji utiču na to da se potrošači opredele za ili protiv kupovine preko interneta mogu se podvesti pod jedan motiv i to je – cena.

Građani u Srbiji su prošle godine na internetu najčešće kupovali na aukcijama, plaćali reklamne i kompjuterske usluge, kao što su hosting i registracija domena, a najviše novca potrošili su na avionske karte i turističke aranžmane.

Prosečan online kupac u Srbiji u 2013. bio je fakultetski obrazovan, neoženjen muškarac, starosti između 30 i 40 godina.

Od domaćih sajtova za elektronsku trgovinu među najpopularnijima su stranica za aukcijsku prodaju “Limundo” i online prodavnica sa fiksnim cenama “Kupindo“. Na “Limundu”, koji ima 450.000 registrovanih članova, godišnje se obavi oko 1,8 miliona aukcija, dok je na “Kupindu” u 2013. godini kupovalo više od 120.000 ljudi.

Slobodan Marković, iz Centra za razvoj interneta, ocenjuje da ljude kod online kupovine privlači lakoća pretraživanja, mogućnost da pregledaju komentare i iskustva drugih kupaca i kupuju u vreme koje im odgovara, ali da za sada “nemaju poseban izbor” kod domaćih trgovaca. Što se tiče kupovine iz inostranstva, pošiljke vrednosti do 50 evra oslobođene su carina, ali se na njih plaća porez na dodatu vrednost (PDV).

Na pitanje šta bi moglo dodatno unaprediti internet trgovinu u Srbiji, Marković navodi da je to povećanje broja domaćih internet prodavnica i zakonsko uređenje platnih transakcija preko interneta, koje još nije dovoljno regulisano.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Stefan Lazarević smatra da bi donošenjem Zakona o platnim uslugama mogao biti uveden institut elektronskog novca, nakon čega bi građani mogli da plaćaju robu i usluge putem mobilnog telefona, što je u dobrom delu sveta uobičajeno.

On je dodao da je u Srbiji najzastupljeniji vid online plaćanja putem kreditnih i debitnih kartica: prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), broj transakcija obavljenih tim karticama preko interneta u prvoj polovini 2013. bio je veći od 750.000.

Svi su saglasni su da bi veliki napredak bio postignut kada bi domaći korisnici servisa PayPal mogli da primaju novac iz inostranstva, što sada nije moguće.

Slobodan Marković kaže da bi mogućnost naplate preko Paypala bila “prava stvar” za domaće internet-preduzetnike:

“Kada domaći preduzetnici manje vremena budu trošili na zaobilaženje birokratskih prepreka, u šta spada i problematika naplate, a više vremena provodili u razvoju svog onlajn biznisa, imaćemo mnogo brži razvoj nego do sada”, rekao je on.

Važan faktor u razvoju elektronske trgovine takođe predstavlja stabilan rast broja domaćih korisnika informaciono-komunikacijskih tehnologija. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji više od 2.400.000 osoba koristi internet svakog ili skoro svakog dana.

Pristup internetu ima 55,8% domaćinstava u Srbiji, a broj korisnika interneta povećao se za 6,9 procentnih poena u odnosu na 2012. i 11,5 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Izvor: Euractiv
Ilustracija: freedigitalphotos.net

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.