U Kulturnom centru „Reks“ i Domu Narodne skupštine Republike Srbije, 11. februara je i Srbiji obeležen Međunarodni dan bezbednog interneta. U organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Centra za bezbedni internet, Dom Narodne skupštine bio je mesto na kojem su učenici završnih razreda osnovne škole iz nekoliko gradova naše zemlje izneli svoje stavove i ideje o tome šta njihovi vršnjaci, ali i generacije mlađe od njih treba da znaju o bezbednom korišćenju interneta. Podršku učenicima, svojim obraćanjem uputili su državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Nebojša Stefanović, Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, i pomoćnik ministra prosvete RS, Ljubiša Antonijević.

Debata-u-Domu-Narodne-skupstine

Tatjana Matić je tokom obraćanja učenicima naglasila važnost uloge mladih u naporima da internet postane bolje i bezbednije mesto za decu i mlade:

„Digitalno okruženje razvija se velikom i nezaustavlјivom brzinom. Deca koja u Evropi imaju pristup internetu i počinju sa aktivnim korišćenjem tehnologije, u proseku imaju sedam godina, dok 38% dece od 9 do 12 godina starosti imaju profil na nekoj, ili više društvenih mreža, uprkos starosnim ograničenjima. Više od 30% dece pristupa mreži sa svog mobilnog telefona. – istakla je Matić i dodala da je organizovanjem na desetine „Klikni bezbedno“ tribina godišnje, Ministarstvo uspelo da podigne nivo informisanosti, digitalne pismenosti, znanja i odgovornosti u pogledu korišćenja tehnologija i interneta u našoj zemlji.

Debata-u-KC-Reks

Istovremeno, Kultuni centar „Reks“ bio je dom u kojem je održana diskusija na temu „Učinimo zajedno internet boljim i bezbednijim za decu i mlade“.  Tokom veoma zanimljive debate razmotreno je mnoštvo mogućnosti da se škole, roditelji, ali i deca, zajednički angažuju i doprinesu da internet postane bezbednije okruženje za najmlađe korisnike.

„Škola i roditelji o ovoj temi ne mogu pristupati deci iz pozicije autoriteta jer neretko deca o internetu znaju više od njih. Ipak, oni moraju pomoći deci da razlikuju štetan sadržaj od korisnog i zabavnog.“ Izjavio je tokom današnje debate prof. dr Dragan Popadić, socijalni psiholog i redovni profesor na Odeljenju za psihologiju  Filozofskog fakulteta u Beogradu

Andrijana Vešović, online aktivistkinja, poznata po iskazivanju svojih stavova kroz radove „Zombijana crta Twitter“ i ilustrator na projektu „Surfuj bezbedno“ u Crnoj Gori, istakla je da siguran internet pre svega kreiraju roditelji i deca.

„Naša uloga je da ih o internetu informišemo i pružimo im podršku.“ -zaključila je Vešović.

U debati su učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Nebojša Vasiljević, Svetlana Jovanović, pedagog i asistent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i Biljana Kikić Grujić, saradnica Centra ze bezbedni internet.

Istog popodneva u velikoj sali Kulturnog centra “Reks”, mladi korisnici informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), istraživači kao i nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Beograda su bili u prilici da se oprobaju i međusobno nadmeću u igri znanja i memorije na temu bezbedne upotrebe IKT. Igru znanja je vodio glumac Ivan Jevtović koji je ovim činom podržao nastojanja da internet postane bolji i bezbedniji za decu i mlade.

Međunarodni Dan bezbednog interneta proslavlja se svake godine drugog utorka u februaru. Srbija je ovaj dan proslavila treći put za redom, a osim u Beogradu, Međunarodni dan bezbednog interneta je  obeležen i nizom dešavanja u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zaječaru.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.