U Portorožu se danas završava Slovenački oglašivački festival – SOF, dvadeset treći po redu, čija je tema bila nove prilike i novi odnosi na oglašivačkom tržištu. Oko 800 učesnika, koliko ih je prema navodima organizatora Slovenačke oglaševalske zbornice u tri dana prisustvovalo konferenciji, imalo je prilike da sluša velika imena oglašivačke industrije, kao što su Lars Samuelsen (UncleGrey), Claudia Navarro (Coca-Cola), dr Christoph Engl (Brand Trust GmbH), Gareth Deere (Ipsos Dubai) i drugi.

Foto: Bojan Šverko / Marketing Magazin

Foto: Bojan Šverko / Marketing Magazin

Kreativnost je majka efikasnosti, zaključak je bio prvog dana SOF-a, koji je izneo Lars Samuelsen, strateški direktor u danskoj oglašivačkoj agenciji UncleGray. U svom predavanju naveo je rezultate istraživanja koji su istraživali oglašivačke radove nagrađena za komunikacijsku efikasnost nagradama Effie, kao i ona nagrađena sa Cannes Lions za kreativnost u oglašavanju. Rezultati nedvosmisleno pokazuju da su nagrađena dela visoko efikasna, i doprinose većoj prodaji, profitu i tržišnom učešću brenda.

Vrhunac drugog dana SOF-a bilo je zasigurno predavanje koje je imao Geoffrey Hantson, izvršni kreativni direktor belgijske agencije Duval Guillaume Modem, koji je posetioce razoružao svojom iskrenošću i neposrednošću, kao i realnim pogledom na oglašavanje i njegovu budućnost.

Hantson ima najmanje pet načela za brendove koje su u obavezi da primenjuju u digitalnom dobu u kojem je jedina valuta koja se računa ona društvena (social currency). To su:

  1. Provocirajte
  2. Iznenađujte
  3. Budite relevantni
  4. Budite kreativni
  5. Budite “vau!”

Hantson takođe podseća da je viralni život nepredvidiv, ma koliko to oglašivači ne želeli da prihvate:

Ne možete prisiliti ljude da “lajkuju” vaš sadržaj i da ga dele dalje. Kada jednom postavite video na YouTube, morate pustiti ljude da se odluče šta će uraditi sa njim: ako ih oduševi, deliće ga dalje, a velika je verovatnoća da će ga ignorisati. Ovo ne možete nikako predvideti.

Geofrey Hantson Duval Guillaume Modem SOF 2014

Foto: Mitja Ličar / Marketing Magazin

O tome kako se moć društvenih mreža koristi u kompaniji Coca-Cola pokazala je Claudia Navarro, direktorica marketinških komunikacija za Srednju i Južnu Evropu.

Ako se proizvodi obraćaju našem razumu, brendovi se obraćaju našem srcu.

Za Coca-Colu je rekla da nije proizvod, nego brend, koji se ljudima obraća na čulnom nivou. Priče koje pričaju brendovi moraju biti osnovane na univerzalnoj istini i vrednostima, naglasila je Navarro.

Dvadeset treći SOF se završava danas, podelom nagrada i proglašenjem oglašivača godine, oglašivačke ličnosti, brenda godine i agencije godine 2013.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.