Shvatio sam koliko se pacijenti mogu bespomoćno osećati dok se sami suočavaju s problemima. Bila su im potrebna rešenja koja će im dati snagu da uzvrate udarac. Teorije i objašnjenja nisu mogle da im pruže takvu snagu;trebale su im sile koje su mogli da osete. Ovo su reči jednog od autora, Phila Stutza, misao koja mu je promenila život i nagnala da potraži drugačiji način i pristup lečenju psihičih problema svojih pacijenata.

U saradnji sa Barryem Michelsom razvio je pet alata čiji je cilj da vam pomognu da pronađete u sebi i razvijete hrabrost, snagu i kreativnost kako biste se lakše nosili sa poteškoćama u životu.

O autorima

Barry Michels svoju prvu diplomu stekao je na Harvardu, pravo je završio na kalifornijskom univerzitetu Berkeley, a master diplomu nosi sa Univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California).

Phil Stutz diplomirao je na njujorškom City College, a doktor medicine postao je na univerzitetu istog grada. Radio je kao psihijatar u zatvorskoj jedinici na Rikers Island, potom je imao privatnu ordinaciju u New Yorku, da bi se 1982. godine preselio u Los Angeles i tamo nastavio da radi.

O knjizi

Knjiga je podeljena na osam poglavlja (uz dodatak Reči zahvalnosti na kraju) napisanih na 290 stranica. Stil pisanja je pripovedački: autori prepričavaju primere iz života i svoje doživljaje, probleme u praksi sa kojima su se suretali i načine na koje su rešavali, uz pomoć ponuđenih pet alata.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1984_knjiga_alati_laguna.html” target=”blank” color=”00a499″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči knjigu od izdavača | Alati – Fil Stuc i Bari Majkls (Laguna)[/button]*

Utisak

Moram da priznam da, ma koliko se trudila, sa ovom knjigom nisam uspela da se povežem na pravi način. Pre nego što sam počela da je čitam, mislila sam da je u pitanju još jedna uobičajena knjiga samousavršavanja i samopomoći (eng. self-help), međutim, Alati sadrže suviše mističnog za moj ukus. U komentarima na internetu sam primetila da se ljudima zaista dopala, dosta je hvaljena i dosta citirana, međutim, ja nisam uspela da se pronađem u njoj i da primenim alate o kojima se govori.

Prilikom ocenjivanja, trudila sam se da ipak budem objektivna, jer to što ja je ja nisam doživela na pravi način, ne znači da knjiga nije kvalitetno napisana. Zbog toga bih je rado preporučila religioznim i spiritualnim osobama, i volela bih da vidim njihove komentare.

Citat

To je jedna od najluđih karakteristika ljudske prirode: prestajemo da radimo ono što nam najviše pomaže.

Filozofiju razvijaju intelektualci koji se retko zapitaju kako se njihove ideje primenjuju u stvarnom životu. Kada vam se poplavi podrum ili vas napusti supruga, ne razmišljate o Ničeu (Nietzsche, prim. aut.).

To je teško priznati; cela naša kultura zasnivas e na laži da je moguće biti siguran u buduće događaje. Pohađajte prave škole, jedite odgovarajuću hranu, kupujte prave deonice i budućnost vam je zajamčena. Da biste razvili hrabrost, morate se odreći iluzije izvesnoj budućnosti.

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću izdavača IP Laguna. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.