Iako se od 101 države koja je učestvovala u istraživanju u čak 67 na vrhu mobilnih operativnih sistema nalazi Android, iOS ipak odnosi pobedu, jer je prvi u visokorazvijenim državama. Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Francuska, Italija… samo su neke od 34 države u kojima je iOS najkorišćeniji operativni sistem na mobilnim uređajima.

dotMobi android iOS blackberry analysis

Crno: iOS; Zeleno: Android; Sivo: nije obuhvaćeno istraživanjem

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela kompanija dotMobi, merenje saobraćaja sa mobilnih uređaja (mobilni telefoni i tableti) pokazalo je da sa iOS dolazi čak 74,28 odsto ukupnog mobilnog saobraćaja u Australiji, 73,53 odsto u Danskoj, 73,41 odsto u Kanadi i 69,32 odsto u Luksemburgu. Ovo je najčešće povezano sa time da Apple uređaji preko mobilnih operatera dolaze sa paketima u kojima je u pretplatu uključen značajan protok podataka.

Apple Devices Dominate Global Web Browsing  while Android Gains Ground

U Srbiji je, razumljivo, najzastupljeniji Android (visokih 78,37 %), jer se uvođenje iPhone uređaja tek očekuje krajem drugog kvartala ove godine, dok je u Hrvatskoj nešto niži – 63,59%.

Centralna Evropa je naklonjenija Android uređajima: Nemačka, Austrija, Mađarska, Švajcarska i brojne druge države pokazuju značajno veću upotrebu Android telefona. Indija takođe, a, očekivano, i Južna Koreja, domovina Samsunga, u kojoj 74 odsto mobilnog saobraćaja dolazi sa Android uređaja.

No, uprkos tome što je Apple osvojio velika tržišta, Samsung se i te kako dobro rangira: šest od deset najpopularnijih uređaja u SAD i sedam od deset u Brazilu su Samsung.

Nokia se dobro rangira u Tanzaniji, Indiji i Vijetnamu, ali je na prvom mestu jedino u Bangladešu, u kojem 26 odsto saobraćaja dolazi preko uređaja ovog proizvođača, dok svi ostali pojedinačno imaju manje.

BlackBerry uređaji su na prvom mestu jedino još u Južnoj Africi (39,34%), ali se i dalje dosta koriste u Kanadi i Velikoj Britaniji.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.