Sve češće se na News Feedu na Facebooku mogu videti objave stranica koje izgledaju nešto drugačije, a u sebi sadrže “Learn more”, “Get Offer” ili “Download”. Ovi pozivi na akciju (eng. call-to-action, skraćeno CTA) služe da pozovete svoje fanove da urade ono što želite – “nauče više”, “iskoriste ponudu” ili “preuzmu neki dokument”. U ovom tekstu biće objašnjeno kako da ovo postavite i vi na svoje objave – i to potpuno besplatno!

learn more facebook ads
Kada koristiti ovaj vid objava?

Pre svega, da razrešimo ovu neodumicu. Iz ponuđenih opcija kako mogu glasiti dugmići – pozivi na akciju: Shop Now (kupi odmah), Learn More (nauči više), Sign Up (prijavi se), Book Now (rezerviši odmah) ili Download (preuzmi), trebalo bi da je jasno i u kom smislu ih je potrebno koristiti. Primera radi, mi bismo za tekst ovog tipa koristili “Learn more“, a ukoliko bismo ovaj tekst uradili kao e-knjigu i ponudili je za preuzimanje, onda bi natpis na dugmetu bio “Download“. Ukoliko želite da ponudite nešto po sniženim cenama za određeni broj ljudi, vaše dugme biće “Shop Now“.

Dobro razmislite da li bi baš svaka objava koju kreirate trebalo da sadrži poziv na akciju, jer nije svaka objava namenjena tome. Takođe, imajte na umu da ovi dugmići još uvek nisu prevedeni na jezike regije, tako da će ih vaši korisnici videti na engleskom, ma koji jezik da su odabrali za svoj Facebook nalog.

Ovaj vid objava kreira se iz Facebook Power Editora.Trudili smo se da korake objasnimo detaljno, a korišćeni su termini na engleskom jeziku, kako izgleda i panel odakle se upravlja oglasima i objavama.

Ukoliko do sada niste postavljali Facebook oglase, detaljnije o načinu kreiranja, vrstama oglasa i njihovim ciljevima možete pročitati u tekstu Facebook oglašavanje, što preporučujemo da uradite pre nego što nastavite da čitate ovaj tekst. Biće potrebno da prvo kreirate nalog, što možete učiniti u nekoliko jednostavnih koraka, objašnjenih na stranici facebook.com/business.

1. Otvorite Facebook Ads: facebook.com/ads i kliknite na Manage Ads

facebook ads manage your ads

 

2. Odaberite Power Editor iz menija sa desne strane

Ako prvi put pristupate delu Power Editor, biće potrebno da prvo prenesete (eng. download) podatke iz svog Ads managera u njega, što može potrajati do nekoliko minuta, a u zavisnosti od količine podataka (broja i vrste oglasa) koje je potrebno preneti.

facebook ads power editor

 

3. Kliknite na Manage Pages u gornjem levom uglu

Na tom mestu će vam verovatno stojati neki brojevi – to je šifra vašeg naloga, kliknite na nju i pojaviće vam se padajući meni, u kojem je potrebno da izaberete Manage Pages:

power editor manage pages

4. Kliknite na Create Post i popunite detalje svoje objave

U krajnoj levoj strani videćete spisak stranica čiji ste administrator, ili imate dozvolu da kreirate sadržaj. Odaberite onu na kojoj želite da kreirate ovaj vid objave, a potom kliknite na Create Post:

create unplublished page post facebook ads call to action

 

Popunite sve što je potrebno:

  • URL:  Dodajte link do stranice na koju želite da objava vodi.
  • Post Text: Ovo je tekst koji će biti prateći tekst vaše objave (npr. tekst koji pišete kada objavljujete link na vašoj stranici).
  • Call To Action: Odaberite poziv na akciju: Shop Now (kupi odmah), Learn More (nauči više), Sign Up (prijavi se), Book Now (rezerviši odmah) ili Download (preuzmi).
  • Link Headline:  Ovo je naslov vašeg linka, i trebalo bi da bude drugačiji od teksta obave (Post Text).
  • Display Link: Napište naziv vaše web stranice, kako bi posetioci znali gde će ih usmeriti link.
  • Description: Upišite opis onoga što objavljujete: ukoliko je ponuda za kupovinu, objasnite u 2-3 kratke rečenice; ako je tekst, neka budu 2-3 kraće rečenice sumirano, itd.
  • Picture:  Možete dodati svoju fotografiju direktno, ili dodati link do nje. Najbolje je da fotografija bude iznad 800 piksela širine, poželjno je 1260×800, jer će na taj način ona biti prikazana pravilno i jasno na različitim dimenzijama uređaja

5. Kliknite na Create post

Još uvek se ništa neće pojaviti na vašoj Facebook stranici, sve dok ne uradite još par završnih koraka. U listi koja će vam se prikazati, na vrhu ćete videti objavu koju ste upravo kreirali. Kliknite na nju, potom na dugme Publish Post iznad liste i odaberite da li želite da se objavi odmah, ili da odredite datum i vreme kada će se pojaviti (Schedule post).

6. Učitajte izmene u vašem nalogu

Da bi sve ovo postalo vidljivo i na vašoj stranici, potrebno je da prebacite/učitate podatke iz Power Editora na Facebook, što se radi klikom na zeleno dugme u gornjem delu ekrana Upload changes.

power editor upload changes

Čestitamo, upravo ste objavili svoj prvi Facebook call-to-action post :)

Ukoliko imate pitanja ili nedoumica, slobodno ostavite komentar – zbog preglednosti, molimo vas da komentare ostavljate ovde, a ne na društvenim mrežama, kako bi bili vidljivi svima i tako pomogli onima koji imaju iste nedoumice kao i vi.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.