Dvadeset sedmog marta je održan prvi dan konferencije Marketing Kingdom Zagreb, treće po redu u Zagrebu i jedanaeste pod tim nazivom. Pred punom salom broj 4 Cineplexx Centra Kaptol svoje priče ispričali su redom Brian Dresher (Mashable), Jonathan Forster (Spotify), Xavier Burgat (Airbus), Oliver Kempkens  (Adapt or Die), Karim Moknachi (Oracle), Katie Morse (Billboard), i Paul Randle (Akzo Nobel).

S obzirom na to da je bioskopska sala poslužila kao konferencijska, organizatori su išli sa temom filmova, i svakome od delegata je na karticama sa imenom ostavljeno mesto da dopišu koji im je omiljeni film, a govornici su najavljivani uz kratku biografiju i isečak iz omiljenog filma, pa smo se tako podsetili poznatih scena iz filmova The untouchables, The Matrix, La vita è bella

Posebno interesantna predavanja imali su predstavnici kompanija Mashable, Airbus i Oracle: Dresher je govorio o partnerstvu u marketingu, Burgat o izazovima prodavanja aviona, a Moknachi o tome na koji način će društvene mreže promeniti život marketara – na bolje, ali i na gore. Ovde ćemo izvojiti samo najvažnije iz svakog predavanja.

Od Briana Dreshera (@bdresher) saznali smo da Mashable ima 34 miliona jedinstvenih mesečnih poseta, da imaju 14 miliona pratilaca na društvenim mrežama i da se njihovi tekstovi podele 7,5 miliona puta mesečno. Nakon ovih cifara ni ne čudi što imaju 22 medijska partnera, među kojima su i MIT Technology ReviewBusinessNewsDailySpace.com i drugi.

[dropcaps]Odgovor na pitanje šta čini dobro marketinško partnerstvo zavisi od onoga koga pitate, [/dropcaps]navodi Dresher. Ali, zasigurno se može reći šta čini loše partnerstvo, a to je na prvom mestu loš tajming, nejasni golovi, nerazumevanje tržišta, loša komunikacija i loša procena koliko je brend sposoban da iznese neke stvari sam.

Kao primere dobrog partnerstva naveo je partnertstvo između kompanija Nike i Apple, koje su se povezale 2006. godine kreirajući novi proizvod, jedinstveni spoj sportske opreme i uređaja. Apple je ponudio tehnologiju i muziku, a Nike svoju sportsku opremu – tako smo dobili patike koje možete povezati sa svojim uređajem (iPod ili iPhone) tako da one šalju podatke o brzini vašeg koraka i lokaciji, a za sve to vreme vi možete slušati muziku dok trčite ili vežbate.

Nike_Plus_Touch_nano

LEGO je još jedan primer dobrog partnerstva, sa kojim kao da ceo Hollywood želi da sarađuje. Dresher podseća da smo mi kao deca imali mogućnost da pravimo kuće, zamkove i radionice od LEGO kocaka, dok današnja deca (i roditelji) imaju na raspolaganju Gospodare prstenova, ceo Harry Potter serijal, Ratove zvezda, sve Marvel junake i mnogo, mnogo drugih posebnih izdanja.

Jedno naizgled nemoguće partnerstvo dogodilo se između proizvođača mobilnih operativnih sistema i proizvođača slatkiša: Google se udružio sa kompanijom Nestlé i tako je nastao Android KitKat.

Foto: moodiereport.com

Foto: moodiereport.com

[dropcaps]Xavier Burgat ispred kompanije Airbus imao je zadatak da nam približi koliko je teško oglašavati i prodavati proizvode od kojih najjefitniji košta 50 miliona dolara.  [/dropcaps]Kao da je to mali problem, dodatna prepreka je što avioni nisu nešto što napravite i držite na lageru: avioindustrija skladišti rezervne delove, ne i cele letelice, što znači da vi prodajete proizvod koji tek treba napraviti – a to nije ni malo karatak period. Izrada jednog aviona traje 3 do 4 godine, što dodatno otežava sve.

No, kada uzmemo u obzir da je Airbus proizvođač broj jedan po izboru svetskih LCC (eng. low cost company – avio prevoznici sa nižim cenama leta, i manjim obimom usluge uračunate u cenu karte), čini se da su našli dobar način da zaobiđu ove prepreke.

Airbus letelice imaju šira vrata za ulaz i izlaz putnika, što povećava brzinu ukrcavanja i iskrcavanja, što dalje skraćuje vreme provedeno na aerodromu, što kao rezultat ima: kraće ukupno trajanje leta za putnike (i više novca za avio-kompanije, jer mogu da obave više letova dnevno).

Cena je marketinški alat, naglašava Burgat: cena je ono što platite, a vrednost je ono što dobijete. Zato nikako ne smete svoje potrošače doživljavati kao budale. Možete ih preći jednom, ali sigurno ne više puta, i to sigurno ne vodi ka rastu i razvoju vaše kompanije.

[dropcaps]Oracle (@oracle)[/dropcaps] kao još jedna B2B kompanija (eng. business to business – kompanije koje prodaju svoje proizvode drugim kompanijama, ne krajnjim kupcima) koja uspešno posluje skoro 40 godina i te kako ima što-šta da kaže na temu rasta i razvoja kompanija, a Karim Moknachi se odlučio da nam ispriča kako Oracle doživljava društvene mreže i na koji način će upravo one menjaju, i tek će promeniti, način na koji marketari moraju pristupati oglašavanju.

Umesto da prepričavanja njegove prezentacije, preporučujemo da obavezno pogledate video klip ispod, koji će vam sigurno objasniti šta je budućnost marketinga (i od kojeg ćete se, u najmanju ruku, naježiti):

Umesto zaključka za prvi dana konferencije Marketing Kindgom, ostavljam vam zanimljiv podatak koji je izneo Moknachi:

Ima li vaš brend razvijen ovaj kanal komunikacije, ili ćete sačekati da tinejdžeri iz onog video klipa postanu odrasli i novčano samostalni?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.