Sadržajni – (eng. content) marketing je nešto što smo i mi više puta spominjali na našem blogu, a njegova osnovna ideja je da privučete i zadržite svoje kupce uz pomoć kvalitetnog sadržaja koji ćete im pružiti. Postoji bezbroj članaka na internetu o definiciji i pravilima, a sada je Chris Lake za Econsultancy blog uradio periodni sistem elemenata sadržajnog marketinga: preglednu tabelu sa svim elementima kvalitetnog content marketinga.

Za pun format kliknite na ilustraciju – otvoriće vam se u novom porzoru, odakle je možete preuzeti desnim klikom, pa Save as:

The_Periodic_Table_of_Content_Marketing

Kako se koristi Periodni sistem?

U gornjem delu ilustracije primetićete kvadrate različitih boja koji objašnjavaju grupe elemenata, a to su:

Strategy – strategija

Osnovni ključ za uspeh: planiranje i fokus su od izuzetnog značaja. Potrebna vam je jasna strategija, utisnuta u vaše dugoročne poslovne ciljeve.

Format

Sadržaj dolazi u više različitih oblika i veličina. Zapamtitet da možete koristiti više različitih formata za samo jedan deo sadržaja.

Content Type – tip sadržaja

Tip sadržaja je zasnovan na uobičajenim tipovima sadržaja, i mnogi će biti upotrebljivi i za vaš brend. Ponekad ćete koristiti više različitih tipova sadržaja za samo jedan deo sadržaja.

Platform – platforma

Ovo su platforme uz pomoć kojih se distribuira sadržaj. Neke od njih posedujete, poput broja 59 – vaše web stranice, dok su drugi društvene mreže – sve ovo pomaže da se proširi reč o vašem sadržaju.

Metrics – metrika; merenje

Ovo služi da vam pomogne da merite učinak svog sadržaja.

Goals – ciljevi

Svaki kreirani sadržaj bi trebalo da daje potporu vašim osnovnim poslovnim ciljevima – bilo da je to da generiše dosta saobraćaja, da poveća prodaju ili da poveća svest o brendu.

Sharing Triggers – okidači za deljenje

Razmislite o emocionalnim pokretačima koji su iza deljenja svakog sadržaja i budite sigurni da kreirate sadržaj koji izaziva neka osećanja kod ljudi.

Checklist – lista za proveru

Osnovni elementi koje svaki sadržaj mora da ima – sve ovo proverite pre objave sadržaja!

Kako kreirati uspešan content marketing?

U tabeli je navedeno i sedam koraka do kreiranja uspešnog content marketinga, a to su:

  1. Odvojte vreme za kreiranje strategije.
  2. Odredite formate koje ćete koristiti.
  3. Razmislite o tipovima sadržaja koji su adekvatni za vašu ciljnu publiku. Istražite. Razmišljajte o idejama u timu. Kreirajte.
  4. Podelite svoj sadržaj kroz ključne platforme.
  5. Pratite ključnu metriku i uporedite sa ciljevima.
  6. Budite svesni emotivne strane okidača deljenja sadržaja.
  7. Uvek dobro proverite svoj rad.

Izvor: Econsultancy

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.