Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Nacionalne kancelarije za skrining i Instituta za medicinu rada Srbije, obeležen je nizom aktivnosti čiji je cilj jačanje svesti o značaju prevencije u borbi protiv raka dojke,  s obzirom na to da je ova bolest i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji, iako izlečiva ukoliko se otkrije na vreme.

Glavni događaj održan je prvog dana proleća na beogradskom Kalemegdanu, ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić”, gde je postavljena specijalno dizajnirana žardinjera u obliku vrpce roze boje, simbola borbe protiv raka dojke. Organizatori, aktivisti nevladinih organizacija, žene koje su pobedile rak dojke i brojne poznate ličnosti poslali su sa ovog mesta svoje poruke ohrabrenja ženama kojima je dijagnostikovan rak dojke, ali i zajednički apel svim  ženama svih generacija  da odvoje vreme za preventivne preglede koje im mogu spasiti život.

Roze žardinjera u obliku vrpce kod paviljona Cvijeta Zuzorić

Akcija je nastavljena postavljanjem neobičnih cvetnih aranžmana na neočekivanim gradskim lokacijama kako bi poruka o značaju prevencije stigla do što većeg broja ljudi.

Sa istom idejom, najreprezentativniji gradski objekti osvetljeni su u roze veče uoči i na sam Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, što ne bi bilo moguće bez nesebične podrške gradskih institucija.

Trg republike u Beogradu osvetljen roze bojom

Trg republike u Beogradu osvetljen roze bojom

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u  Republici Srbiji je tokom 2011. godine obolelo 4.616 žena od karcinoma dojke, dok je u istoj godini umrlo 1.647 žena. U odnosu na žene u Evropi, naše žene nalaze se u srednjem riziku obolevanja od karcinoma dojke i u visokom riziku umiranja od ove vrste malignog tumora.

Predsednik Fonda B92 Veran Matić povodom ove akcije rekao je sledeće:

„Iako smo već uradili puno, daleko smo od toga da možemo zadovoljno da pogledamo na učinjeno. Sve dok zdravstveni sistem ne bude efikasno i masovno sprovodio skrining, Fond B92 će podsećati da je ovo jedini način da izađemo na kraj sa najmasovnijim ubicom žena“

U sklopu kampanje, na zvaničnoj Facebook stranici kompanije Avon facebook.com/Avon, pokrenuta je aplikacija koja omogućava slanje virtuelne roze ruže. Za svako slanje kompanija Avon donira jedan dinar projektima koji se bave edukacijom žena iz ruralnih sredina o raku dojke. Tradicionalno, kompanija Avon prikuplja sredstva prodajom Avon proizvoda iz linije za borbu protiv raka dojke, a 100% sredstava koje se prikupe ovim putem kompanija ulaže u projekte za borbu protiv ove bolesti. Avon Fondacija je prisustna u Srbiji već deset godina, a do sada je donirala preko 30 miliona dinara za borbu protiv raka dojke i porodičnog nasilja.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.