Pre nekoliko dana preneli smo vest o tome da je hrvatska agencija iSTUDIO promenila ime i kompletan vizuelni dizajn i postala Degordian, u čemu im je pomogla agencija Brandoctor. Međutim, od juče se na društvenim mrežama vodi polemika da li je novi logotip Degordiana plagijat logotipa kompanije Webiny, a mišljenja su potpuno podeljena, čak i među najpoznatijim regionalnim dizajnerima.

Prenosimo vam saopštenja dizajnerke Anje Zambelli Čolak, autorke Webiny logotipa, kao i Anje Bauer Minkara iz Brandoctora.

Saopštenje Anje Zambelli Čolak

Pre nekoliko dana objavljeno je kako je Degordian projekat dobio finansiranje za dalji rast, međutim prilikom prezentacije, na iznenađenje kompanije Webiny i dizajnerke Anje Zambelli Čolak, novi vizuali Degordiana koje potpisuje Brandoctor, agencija Bruketa i Zinić te dizajner Igor Manasteriotti, su izgledali gotovo identično kao i od Webinya. Dakle, sagledajmo činjenice:

Vremenska razdoblja:

  1. Webiny branding je objavljen u avgustu, 2013. na prezentaciji u Zagrebu
  2. Degodrian branding je objavljen u martu, 2014. godine u Zagrebu

Vizuelni elementi: Oba vizuala se sastoje od tri osnovna elementa koja se podudaraju:

  1. Primarna Boja -narandžasta – Identična
  2. Tipografija bele boje – Gotovo Identična
  3. Ikona integrirana u tipografiju – Identično

Dakle, sva tri elementa od kojih se sastoje ovi vizuali su prosečnom potrošaču identični.

Povezanost projekata:

Autori Webiny i Degordian projekta se poznaju te su nebrojeno puta međusobno komunicirali. Takođe, jedan od vlasnika Degordian projekta je bio mentor vlasnicima Webinya na Founders Institutu.

Iako se spominje mogućnost “slučanosti” sigurni smo kako ne postoje šanse da je ovo nastalo pukom slučajnošću, jer se previše elemenata podudara na nivou identičnosti. Takođe, svakom prosečnom potrošaču ova dva vizuala deluju identično osim razlike u samom imenu. Zanimljivo, sudska praksa u slučaju intelektualnog vlasništva govori kako su upravo takvi slučajevi povreda intelektualnog vlasništva. Naime, nije poenta 100% ne-identičnosti već je poenta da li dizajn ili identitet prosečnog jednog proizvoda potrošača podsećaju na već postojeći, što je u ovom slučaju vrlo jasno da se radi o povredi intelektualnog vlasništva.

U Hrvatskoj, tužba za povredu intelektualnog vlasništva je gotovo trošenje vremena iz razloga što na Zagrebačkom sudu postoji samo jedan sudija koji je zadužen za slučajeve povrede intelektualnog vlasništva.

“Nažalost, to je tako, nama ovo nije prvi put. Već smo imali slična iskustva sa Surf’n’Fries brandom koji smo takođe radili i koji je bio kopiran nebrojeno puta. Podizane su tužbe za povredu intelektualnog vlasništva, međutim prva ročišta su bila zakazana tek nakon 2,5 godine. Do tada su preduzeća koja su kopirala Surf’n’Fries već bila propala.” – ističe Anja Zambelli Čolak, autorica vizuala Webiny projekta.

Šta uraditi u ovom slučaju? Potezanje po sudovima nema smisla pa stoga jedino logično riješenje je da Degordian promeni svoj identitet te da se branding agencija Brandoctor koja stoji kao potpisnik projekta Degordian javno izvini zbog nastale situacije. Ono što je zaista teško shvatiti je zašto brendovi koji već imaju milionsko finansiranje i agencije koje su etablirane na tržištu i zapošljavaju neke od najboljih hrvatskih dizajnera posežu za rešenjima tako što kopiraju druge, manje i slabije od sebe?

Saopštenje Anje Bauer Minkara, Brandoctor

Brend strategiju, ime i vizuelni identitet Degordiana radila je agencija Brandoctor, a ne agencija Bruketa&Žinić OM.

Brandoctor se bavi brendiranjem – naš je posao da kreiramo priču o brendu u svesti potrošača, odnosno njegove ciljne grupe. Uzevši to u obzir, brandovi Webiny i Degordian se suštinski razlikuju, pa time ne možemo govoriti o plagiranju.

Kod repozicioniranja brenda iSTUDIO, fokus je bio na promeni poslovne strategije – od social media agencije u performance oriented agenciju, ali i karakter ljudi koji tamo rade – njihovu mladost, kreativnost, znatiželju i inovativnost. Ključni insight koji nas je vodio u procesu rebrandinga bila je znatiželja zaposlenih koji istražuju i testiraju šta potrošače čini znatiželjnima, odnosno zašto bi potrošač “kliknuo.” U skladu sa rezultatima, iSTUDIO kreira i optimizuje kampanju i ostvaruje poslovne ciljeve klijenata.

Na temelju brend platforme, kreirali smo novo ime – Degordian, koje nosi konotacije na Gordijev čvor, brzo i efikasno rešavanje i najkomplikovanijih digitalnih izazova. Logotip u grafičkoj intervenciji na slovu “d” prikazuje sečenje gordijevog čvora, simbolišući rasčlanjenje i pojednostavljivanje kompleksne informacije.

brandoctor koncept Degordian

Za razliku od toga, brand Webiny svoju priču bazira na slobodi i nesputanosti i u logotipu koristi simbol “infinity”. U temeljima branda Degordian je znatiželja, a samo ime se prikazuje priču o otpetljavanju gordijevog čvora. Znak Degordian prikazuje stilizovani čvor koji se otpetljava, a ne znak beskonačnosti, kao što je slučaj kod Webinyija. Zaobljeni font smo odabrali kako bismo omekšali krutost imena Degordian, a narandžasta boja odabrana je kao prevladavajuća u tom sektoru.

Nije nam u interesu da kopiramo tuđa rešenja i to naravno ne radimo. Nažalost, ne postoji apsolutno siguran način provere svih postojećih logotipa na svetu. Mi smo radeći na Degordianu detaljno istražili tržište, trendove, benchmarke i konkurenciju i pregledali bazu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo – hrvatske i međunarodne žigove, WIPO bazu i TMView bazu kao i Google, i u tom procesu nismo naišli na brand Webiny. Ovakvi slučajevi dobar su poticaj za sve brendove da registruju i zaštite svoj brand.

Znakovi Webiny i Degordian nisu isti, niti se mogu smatrati plagijatima.

U prilogu šaljem primere svetske prakse:

brandoctor primeri logotipa

***

Šta vi mislite, koliko su ova dva logotipa slična?

webiny degordian logos

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.