Kako je sve teže boriti se za dominaciju na tržištu, svaka novotarija koja bi u tome mogla pomoći je dobrodošla. Iako štampanje u tri dimenzije postoji tri decenije, tek od pre nekoliko godina počinje njegovo masovno korišćenje  u promotivne svrhe.  Kako tehnologija napreduje i pruža sve veće mogućnosti, kompanije se nadmeću koja će na kreativniji i efikasniji način iskoristiti ovaj vid tehnologije za promociju svojih proizvoda ili usluga.

Dita Von Teese u svojoj haljini odštampanoj na 3D štampaču | Foto: shapeways.com

Dita von Teese u svojoj haljini odštampanoj na 3D štampaču | Foto: shapeways.com

Šta je 3d štampanje?

Zamislite da nešto vidite i poželite, a nakon nekoliko trenutaka to držite u ruci. Onima koji se do sada nisu susreli sa ovim vidom štampanja, ovo sigurno deluje isuviše bajkovito, ali to ne znači da je daleko od istine. Trodimenzionalno štampanje je, kako objašnjava Wikipedia, proces izrade trodimenzionalnih predmeta na osnovu digitalnog modela. Objekti se kreiraju slaganjem sukcesivnih slojeva materijala. Dizajn se šalje zatim u 3D štampač koji dalje „stvara“ predmet koji će u zavisnosti od modela štampača biti od gume, plastike, papira, poliuretana, metala… pa i testenine, kako ćemo videti dalje u tekstu.

Kako se 3D štampanje koristi u oglašavanju?

Primera (kako dobrih, tako i loših) ima mnogo, a za potrebe ovog teksta biće izdvojeni najinteresantniji primeri:

Coca-Cola  je želela da u Izraelu uvede svoje nove mini boce, i u svrhu promocije je pozvala svoje potrošače da stvore minijaturne digitalne verzije sebe putem  aplikacije za mobilne uređaje. Nakon izbora u nagradnoj igri, odabrani su nagrađeni putovanjem u fabriku svog omiljenog napitka gde su uz pomoć 3D štampanja dobili svoje minjature. Više o ovoj akciji možete pročitati u tekstu Coca-Cola Mini-me: Napravite mini 3D verziju sebe.

Coca-Cola Mini Me boce

Coca-Cola Mini Me boce

Belgijska osiguravajuća kuća DVV i Happiness Brussels pokazali su kako ovo može da bude korisno za njihove zaboravne klijente. Kompanija je uvela uslugu “Sačuvaj ključ” koja omogućava korisnicima da skeniraju svoje ključeve i sačuvaju  podatke u sigurnom serveru  Kada im se desi da izgube ključeve, mogu da preuzmu svoje podatke i uz pomoć 3D štampača naprave novi ključ. Ovo je isplativo ne samo za klijente, već i za osiguravajuće društvo, koje godišnje potroši isuviše novca na zamene brava vlasnika nekretnina.

Još jedan primer dovitljive upotrebe (u najavi, doduše) je 3D štampa testenine, o čemu smo takođe pisali: najpoznatiji svetski proizvođač testenina Barilla radi na prototipu 3D štampača za testenine koji će omogućiti potrošačima da imaju testenine u oblicima po svojoj želji.

Nokia je  takođe prihvatila ovu tehnologiju i svojim potrošačima nudi mogućnost da odštampaju maske za model Lumia 820:

Volkswagen je uz pomoć agencije DDB Kopenhagen pretvorio potrošače u auto dizajnere. U kampanji nazvanoj “Polo Princip” pozvali su ljude da na njihovoj web stranici dizajniraju svoje verzije automobila. Četrdeset najkreativnijih ideja je doživelo svoje trodimezionalno ostvarenje u mini verziji i bilo je izloženo u Kopenhagenu, nakon čega su dizajneri svoje male kreacije poneli sa sobom.  Najbolji u ovom zanimljivom takmičenju osvojio je – svoju kreaciju.

Ovo je samo deo zanimljivih načina upotrebe 3D tehnologije u advertajzingu, a mogućnosti su skoro pa neograničene. I neki dizajneri su prihvatili izazov i ponudili svoje nacrte ljudima: Dizajner Janne Kyttanen napravio je kolekciju cipela s platformom spremnih za 3D štampu, a dizajn besplatno možete preuzeti na njegovim stranicama.

mashup shoes janne kyttanen

Dizajner Janne Kyttanen ponudio je svoje nacrte za 3D “platforme” besplatno

Prema pisanju magazina Review, moguća rešenja marketinških stručnjaka mogu biti:

  • štampanje prototipova 3D promotivnih artikala;
  • štampanje promotivnog materijala, poput maski za mobilne telefone, sa nazivom agencije ili klijenta – unikatne i posebne serije maski su uvek popularne kod korisnika;
  • štampanje androidnih robota za automatizovano pitchevanje klijenata;
  • i, što da ne, za štampanje kancelarijskog pribora.
Lindsay Ellingson nosi "snežni model" Victoria's Secret donjeg veša, odštampan uz pomoć 3D štampača |Foto: shapeways.com

Lindsay Ellingson nosi “snežni model” Victoria’s Secret donjeg veša, odštampan uz pomoć 3D štampača | Foto: shapeways.com

Vizionari smatraju da će u budućnosti ljudi moći da sve što im je potrebno stvore odmah u svom domu – od sitnih predmeta do komada nameštaja, a uz pomoć usavršenih kućnih 3d verzija štampača. Ali – možda ćemo prvo morati da odgledamo neku reklamu pre nego što nam štampač dozvoli da odštampamo željeni predmet… ;)

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.