Svaki online publisher, odnosno, svako ko objavljuje tekstove na internetu, ima isti problem: kako meriti učinak objavljenih tekstova? Ovo je problem koji pogađa sve blogove i magazine sa više od jednog autora, gde je potrebno odrediti pojedinačnu vrednost objavljenog teksta tako da na pravi način nagradite, odnosno, isplatite njegovog autora. Author Insights je analitički servis koji pomaže da se ovaj problem reši na jednostavan način: davanjem uvida u statitsiku učinka sadržaja na web stranici i njegovog “kretanja” po društvenim mrežama.

Jedan od osnivača ovog servisa je Dejan Nikolić, javnosti najpoznatiji kao osnivač i glavni i odgovorni urednik portala za satirične vesti Njuz.net. Odabrala sam ga za sagovornika kako bismo ideju (i realizaciju) ovog servisa približili zainteresovanim online izdavačima, kao i autorima. Sigurno da će u svemu korist videti i marketing tim svakog ozbiljnijeg bloga ili portala, jer će imati jasnu sliku koji su to autori interesantniji od drugih, i na taj način olakšati monetizaciju bloga, odnosno portala, plasirajući oglase (u ma kom formatu oni bili: banneri, linkovi ili native advertising) tamo gde će sigurno biti primećeni.

author insights key metrics

Za početak, ko je sve u timu koji razvija Author Insights?

Pored mene tu su i Ilija Šuša, data-rudar i matematičar, kao i Dragutin Miletić, softver inženjer. Skoro smo idealan tim koji ćemo uskoro upotpuniti front-end developerom.

Koliko dugo već traje proces izrade i kada se očekuje da Author Insights bude dostupan javnosti?

Pošto sam proizvod počeo da razvijam pre skoro dve godine u Excelu kao rešenje za problem koji sam imao na Njuzu, što je imalo prevelik broj iteracija i eksperimenata, sve to traje dosta dugo. I sâm rad na servisu traje nešto duže od 9 meseci. Tim je 100% u projektu tek od ovog meseca pa očekujemo da ćemo biti dosta brži i efikasniji ubuduće.

authors insights

Da li imate neke spoljašnje beta-testere, ili se testira samo na vašim sajtovima?

Njuz je bio glavno zamorče na početku, ali poslednjih 3-5 meseci proizvod testira više od 30 vrlo poznatih sajtova iz regiona sa redakcijama od svega par pa do više desetina novinara i urednika, desetak blogera i par sajtova sa engleskog govornog područja. Beta-testeri su odabrani tako da se suočimo sa različitim ciljevima, načinima organizovanja proizvodnje sadržaja, odnosa prema piscima i novinarima, strategijama akvizicije poseta. Imamo fantastičan feedback od urednika i izdavača, i sve ono što je dobro u proizvodu sada dolazi iz te komunikacije.

Da li već znate koja će cena biti i kakve platne pakete ćete ponudili?

U ovom stadijumu testiramo raznolike poslovne i cenovne modele. Tamo gde će nam biti potrebno brzo širenje dosega, cena će biti ili vrlo niska ili će servis biti besplatan. Tamo gde pružamo premium servis, i cena će biti adekvatna – ali konkuretna.

Kako nedavno dobijena investicija utiče na dalji razvoj AI?

Kada se priča o akceleratorima, često se govori samo o finansijskom delu paketa. Iako novac uvek dobro dođe, mi smo bili bootstrapovani sve ovo vreme i mogli smo da finansiramo projekat do samog skaliranja. Ono što nas je privuklo tome da tražimo partnere – a pre Elevena bili smo u finalu TechStarsa – je mogućnost da ubrzamo ne samo razvoj već i sticanje potrebnih kontakata kako bismo iskoristili bum na tržištu na kome radimo i što pre uđemo u tržišnu utakmicu. Takođe, vrednost usluga od servisa poput Gugla, Amazona, IBM-a, Rekspejsa i drugih, koje timovi koji uđu u Eleven dobijaju, prevazilazi pola miliona evra na godišnjem nivou, što nije mala pomoć.

Kome je namenjen Author Insights, da li je važniji autorima, urednicima ili marketing timu?

Mi se nadamo da će svi učesnici u lancu proizvodnje, distribucije i promocije sadržaja naći vrednost u korišćenju našeg servisa. Njegova glavna odlika je to što model funkcioniše tako da nije bitno na kom jeziku je sadržaj napisan kao i gde se objavljuje. Korisnik će uvek dobiti dobru informaciju o performansama. Naći dobrog autora za specifičnu temu koja vam treba i samim tim proizvesti učinkovit sadržaj, bez obzira da li isti koristite u informativne ili promotivne svrhe, je danas problem broj jedan i problem koji jedino mi rešavamo na nivou analitike i podataka o performansama.

author insights top articles

 

Kako funkcioniše Author Insights?

Kada se prijavite u svoj nalog, imate mogućnost da pogledate sve ovo prikazano na ilustracijama, razvrsano prema autorima, kao i ukupno za sajt:  koliko je bilo ukupno objavljenih tekstova, koji od njih su bili najuspešniji prema čitanosti, jedinstvenim posetiocima, deljenju na društvenim mrežama, kao i koja je tema (kategorija) imala više uspeha od ostalih.

Payformance opcija će vam omogućiti da pratite zarade autora: odredite koji vam je budžet za sve tekstove, ili određeni broj najboljih, zatim, budžet za bonuse – top nekoliko ili svi tekstovi, i na kraju, dinamiku plaćanja: nedeljno ili mesečno.

[toggles title=”Detaljnije o Author Insights:”]Author Insights (AI) je zamišljen kao pomoć kako za izdavače, tako i za autore. Autorima je cilj da pišu dobre tekstove sa aktuelnim i interesantnim temama, a izdavačima da odaberu koje će to teme biti. S obzirom na to da autori ne žele (niti imaju vremena) da se bave istraživanjem šta prolazi dobro, a šta ne, na izdavačima i urednicima ostaje da prate kako se kreću teme i interesovanja – i ovo je rešenje koje nudi AI. AI prikuplja veliku količinu podataka sa web stranice na kojoj je sadržaj objavljen (click-stream), kao i sa društvenih mreža na kojima je taj sadržaj kasnije podeljen. Ovi podaci se dalje razvrstavaju po vrednostima i načinu tako da opisuju učinak teksta, ili angažovanje korisnika direktno na web stranici. Kompleksan algoritam te vrednosti obrađuje kroz formulu koja izbacuje indikator performansi sadržaja, odnosno Content Performance Indicator – CPI. CPI je uvek broj između 0 i 1 000. Jednostavno predstavljeno, ako je CPI iznad 500, taj autor diže standard kvaliteta učinka sadržaja na sajtu, ukoliko je ispod 500 – obara ga.

Primera radi, urednik će u AI imati jasan i precizan uvid u to koji od autora imaju dobar učinak kada pišu o određenim temama, a kada je potrebno angažovati nekog spoljnog saradnika, ukoliko je, recimo, potrebno ispratiti teme ili događaje za koje ne postoje adekvatni ljudi u redakciji.

Payformance modul omogućava brzo računanje bonusa i honorara zasnovanih na učinku i ostvarenom CPI.  Audience modul daje uvid u to kakva je publika koja prati svakog od autora. Author Search omogućava da na lak način dođete do autora koji je idealan za sadržaj koji vam treba.[/toggles]

Za servis Author Insights se možete prijaviti na njihovoj web stranici i na taj način biti obavešteni kada i zvanično bude počeo sa radom.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.