Ne bih umela da vam nabrojim koliko puta sam poželela robota koji će ići za mnom i vredno beležiti sve ono što mu ja govorim dok radim neke druge stvari i tako mi pomoći u svakodnevnom poslu. Koliko je tekstova ostalo negde u draftu samo zato što nemamo vremena da ih napišemo? Glavni problem koji muči svakog blogera/novinara – ali i predavače i studente je: kako brzo (i tačno!) prebaciti nečije reči u tekst?

Servisi za transkripciju engleskog i drugih svetskih jezika odavno postoje, ali za srpski jezik to do sada nije bilo moguće. U ovome je ekipa koja stoji iza beogradskog startupa Transcribit videla svoju šansu i izašla na tržište sa svojim servisom koji nudi usluge prenosa audio zapisa sa srpskog ili engleskog jezika u tekst.

Transcribit je audio transcription servis. Prostim jezikom rečeno, namenjen je pretvaranju snimljenog glasa u tekst. Korišćenje servisa je veoma jednostavno: dodate odgovarajući audio zapis iz kojeg je potrebno uraditi tekst, navedete vreme za koje bi vam transkripcija bila potreba i ostaje samo da sačekate da Transcribit obavi ostalo.

Ovaj servis može biti korišćen u brojne različite svrhe: transkripcija poslovnih sastanaka, telefonskih razgovora, intervjua, seminara, kurseva, predavanja (Važno: pročitajte napomenu na kraju teksta!) – bilo gde da vam je potrebna pomoć da ono što ste čuli pretvorite u tekst.

transcribit

Igor Hrček, jedan od osnivača servisa, za marketingITD o razlikama između Transcribita i drugih sličnih servisa navodi sledeće:

Ono što nas razlikuje u odnosu na ostale servise je što smo dostupni preko weba, ali i uskoro i preko telefona: za par nedelja će se pojaviti i iPhone, a zatim i Android aplikacija, koja će omogućavati snimanje razgovora i automatsko podizanje fajlova na naše servere. Pored toga, Transcribit je putem API-a dostupan i drugim servisima koji žele da nas koriste kako bi upotpunili sopstvenu uslugu.

Tehnički detalji nisu jedino što ovaj servis odvaja od konkurencije. Način naplate, kao i proces transkripcije, su ništa manje važna stavka:

Nudimo prepaid model koji je po svim istraživanjima najkompetentniji model na ovom tržištu; druga bitna razlika je i sâm proces koji sprovodimo od momenta kada dobijemo porudžbinu do momenta kada se transkripcija isporučuje korisniku, u toku kojeg vršimo strogu selekciju i kontrolu kvaliteta kako bi opravdali poverenje korisnika.

Cena transkripcije se računa na osnovu dva parametra: dužine audio zapisa, izražene u minutima, i cene po minutu u odnosu na vreme isporuke transkripcije. Vreme isporuke može da bude za 24, 48 ili 72 časa, a samim tim varira i cena – 1,5 dolara, 1,2 dolara i 1 dolar.

Transcribit nudi dva modela plaćanja: Pay as you go i Prepaid. Pay as you go funkcioniše tako što se plaćanje vrši direktno sa kreditne kartice korisnika. Prepaid model, sa druge strane, funkcioniše tako što korisnik unapred kupi odgovarajući paket, čime dobija odgovarajući broj kredita na svom računu, koji može koristiti dalje za transkripciju.

Cene po minuti su potpuno iste za oba billing modela, ali Prepaid korisnici su povlašćeni jer plaćaju 20% manje samu transkripciju. Na primer, za transkripciju 50 minuta materijala Pay as you go korisnik bi platio 50 dolara za 72 časa, dok Prepaid korisnik plaća 40 dolara.

Trenutno podržani jezici su srpski i engleski, a iz Transcribita kažu da se planira proširenje podržanih jezika na nemački, italijanski, španski i francuski.

Napomena: Pravljenje audio zapisa, odnosno, snimanje sagovornika regulisano je Krivičnim zakonikom (čl. 143) i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 3 Obrada podataka).

Sumirano: možete snimati sagovornike i to koristiti u lične svrhe. Ne možete da snimite poslovni ili neki drugi razgovor i učinite ga javno dostupnim, ukoliko nemate saglasnost svih učesnika za to.

Obratite pažnju kada snimate seminare, kurseve i konferencije zatvorenog tipa – za objavu ovih materijala biće vam takođe potrebna saglasnost.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.