Svima je već jasno, bez obzira na to kojim zanimanjem se bavili, da je ceo život učenje i da moramo konstantno da se usavršavamo kako bismo ostali konkurentni. Da bismo bili dobro u usvajanju novih podataka, moramo ovladati sposobnošću koncentracije. Predstavljamo vam prvu od tri knjige koje se bave problemom učenja kod dece. Prva knjiga ujedno predstavlja i prvi uslov za dobro učenje i usvajanje  novih znanja i veština – Koncentracija

O autorki

Petra Thorbrietz (1954.), nemačka novinarka i publicistkinja, živi i radi u Minhenu. Magistrirala je 1980., a doktorirala 1984. godine. Autorka je osam knjiga, i dobitnica više nagrada,

O knjizi

Knjiga “Koncentracija” zapravo predstavlja priručnik namenjen roditeljima, nastavnicima i učenicima. Mogla bi se podeliti na tri celine: teorijski deo u kom je opisano šta je to koncentracija, kako mozak funkcioniše i koji procesi se unutar njega odvijaju, kao i šta je to što utiče na koncentraciju, tačnije šta je onemogućava. Naredni deo su testovi kojim možete da odrediti slabosti kod deteta i kao i njihov nivo i treći, praktični deo koji nudi savete i vežbe za otklanjanje uzročnika problema i poboljšanje koncentracije, pa samim tim i učenja kod deteta.

koncentracija petra torbric

Utisak

Ped vama se nalazi stručna knjiga koja je pisana lakim i razumljivim stilom, neopterećena  medicinskom i prihološkom terminologijom, koja  nudi lako usvojive i primenljive tehnike. Jasno je objašnjeno šta je to tačno koncentracija, u kojim uzrastima predstavlja poteškoće i kako ih prevazići. U njoj je navedeno da koncentracija nije karakteristika inteligencije već se menja zavisno od uzrasta i vežbaljem se može znatno poboljšati.

Poražavajući je podatak da čak 40% dece ima problem sa usredsređivanjem pažnje, što je ključni problem prilikom učenja. Dobra vest je da roditelji u čitavom procesu igraju bitnu ulogu i umnogome mogu pomoći detetu. Međutim, dolazimo do činjenice da nema čarobnog štapića niti magične formule, te je nemojte tražiti ni u ovoj knjizi. Prosto – deci se morate posvetiti! Da, postoje vežbe i tehnike koje će pomoći detetu da savladaju “veštinu”, ali to je proces u kom i vi učestvujete i koji traje.

Kako je u knizi navedeno,  i sasvim uobičajne, svakodnevne stvari u velikoj meri utiču na koncentraciju. To je slučaj sa ishranom, spavanjem, fizičkom aktivnošću, pa i  usvajanjem osnovnih pravila ponašanja – sve to ima uticaja na sposobnost deteta da svoju pažnju pravilno usmerava, da ima fokus na radnju kojom se bavi, a da mu pri tom sporedne stvari ne odvlače pažnju.  Složićete se da je to u eri kompjuterskih igrica, mobilnih telefona i nebrojenih televizijskih kanala od izuzetnog značaja.  Kako biste otkrili šta sve može da ometa koncentraciju deteta data je i lista ometajućih faktora.

Uz jasan plan akcije napisan za roditelje (sedmični, mesečni, polugodišnji) i smernice,  ne bi trebalo da vam bude teško da plan sprovedete u delo i pomognete svom detetu da nauči da se skoncentriše.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1713_knjiga_koncentracija_laguna.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=koncentracija-petra-torbric” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči knjigu od izdavača | Koncentracija – Petra Torbric (Laguna)[/button]

Citat

“U našoj kulturi je teško koncentrisati se, jer izgleda da sve radi protiv sposobnosti koncentracije. Najvažniji korak u tim pravcu je da čovek nauči da bude sâm sa sobom. Tek onaj koji je u stanju sebe da disciplinuje, da bude strpljiv i usredsređen, može kod sebe da razvije sposobnost ljubavi i samopredavanja” Erih From

“Koncentracija spada u izazove odrastanja i tokom celog života ostaje glavna vrlina”

Odvojite vremena za dete. Igrajte se s njim ili uradite nešto zajedno – to je vreme dragocenije od svega što vase dete doživljava.”

Deca moraju da nauče da sačekaju i odlažu svoje potrebe. Kontrola impulsivnosti spade u važne oslonce koncentracije”

“ Jedino kada deca nauče da fokusiraju svoju pažnjiu i uklone ometajuće faktore, mogu da razviju celoviti intelektualni potencijal, znanje i kreativnost”

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću izdavača IP Laguna. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.