Prošle nedelje u Beogradu je održan NGO Connection Day, na kojem su se neprofitne organizacije iz Srbije upoznale sa značajem korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija za ostvarivanje svojih ciljeva, kao i softverom i tehnološkim rešenjima koje im besplatno nudi Microsoft u okviru svog Programa softverskih donacija.

Na događaju je bilo prisutno više od 60 predstavnika 37 nevladinih organizacija, i nekoliko gostiju iz državnih institucija, a organizovali su ga kompanija Microsoft i udruženje Habče (Hubche).

Zadovoljni smo korisnici dve Microsoftove softverske donacije iz 2012. godine. Dobijeni softver, poput Windowsa 8.1 i Microsoft Office Professional 2013 paketa nam pomaže da svakodnevne zadatke obavljamo mnogo efikasnije. Takođe, dopada nam se i Yammer, kojim želimo da povežemo sve mlade iz naših Divac omladinskih fondova“, naglasio je Željko Mitkovski iz Fondacije Ana i Vlade Divac, i dodao: „Mislim da bi svaka nevladina organizacija trebalo da iskoristi podršku koju Microsoft pruža u vidu softverskih donacija, naročito iz razloga što je način apliciranja jednostavan, a instalacija softvera ne zahteva in-house IT stručnjake, kako u fazi instalacije, tako ni u fazi korišćenja softvera koji je odlično prilagođen korisnicima“.

Besplatan softver Microsoft hubche

Tanja Tatomirović iz kompanije Microsoft detaljno je predstavila Microsoftov Cybergrants sistem, posvećen doniranju softvera organizacijama civilnog društva, kao i uslove i procedure dobijanja donacije. Predstavnik udruženja Habče Marko Moračić govorio je o značaju tehnoloških inovacija za društveni razvoj i promene, kao i o širem sagledavanju uslova, prilika i potencijala za razvoj.

Vrlo smo ponosni što radimo sa nevladinim organizacijama širom sveta, ali i u Srbiji, omogućavajući im lak pristup tehnologijama koje pomažu njihove aktivnosti u lokalnim zajednicama. Putem softverskih donacija i drugih programa namenjenih upravo njima, Microsoft pomaže nevladinim organizacijama da budu efikasnije, efektivnije i inovativnije u važnom poslu kojim se bave da bi unapredili društvo”, naglasila je Tatomirović.

Učesnici su imali priliku da se u okviru interaktivne prezentacije Danijele Zečević i Sanje Timotijević iz Microsofta upoznaju sa svim mogućnostima koje im nude Office 365 paket i Windows 8.1, koji su besplatni za neprofitna udruženja.

[alert type=”info”]

Pogledaj još i: Besplatan Office 365 paket za neprofitne organizacije i NVO

[/alert]

Tanja Tanacković iz organizacije SEE ICT najavila je drugi po redu Hakaton, koji je ove godine podržan od strane Microsofta i usmeren na razvoj tehnoloških rešenja za identifikovane društvene potrebe. Vidan Danković iz Udruženja za reviziju pristupačnosti govorio je o jednom od najuspešnijih rešenja prošlogodišnjeg Hakatona – aplikaciji za mapiranje dostupnosti  javnih institucija za osobe sa posebnim potrebama ili hendikepom.

Ilustracije: Hubche (Facebook stranica)

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.