Kompanija Microsoft je na skupu “Working Social” održanom 24. marta u Beogradu predstavila viziju komunikacije kroz poslovne društvene mreže i alate. MS Enterprise Social donosi novi način komunikacije i kolaboracije koji kompanijama nudi mogućnost da transformišu poslovanje koristeći poslovnu društvenu mrežu Yammer, kao i alate Office 365 i SharePoint.

Kako je Borko Kovačević, Marketing direktor za SEE, naglasio, Microsoft ima za cilj da se pozicionira kao inovativna kompanija kroz nove servise i platforme. Nudeći usluge ovog tipa, Microsoft se trudi da bude u toku sa aktuelnim trendovima kao što su: Mobility, Big Data, Social i Cloud.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa svim pojedinostima poslovne društvene mreže Yammer. Osim karakteristika i statistika, predstavnici kompanije Microsoft su na licu mesta i demonstrirali kako izgleda rad u ovom okruženju.

Ilustracija: infusivesolutions.com

Ilustracija: microsoft.com

Istaknuto je da su se, gradeći ovu platformu, najviše fokusirali na primenu principa društvenih medija u poslovnom okruženju, gde ovakav način rada olakšava zaposlenima da dele znanje, podatke i fajlove sa saradnicima i rade u timovima u okviru različitih odeljenja, sa različitih lokacija.

Sam koncept ove platforme je da ne morate imati naloge na ni jednoj drugoj i da ona objedinjuje funkcionalnosti platformi kao što su: Viber, Facebook, Asana, Slideshare… Dakle, sve na jednom mestu.

Na pitanja iz publike zašto bi koristili Yammer, kada je moguće napraviti i Facebook grupu (sam Yammer izgleda vrlo slično ovoj društvenoj mreži, prim. aut.) dobili smo odgovor da ipak Yammer pruža mnogo više od Facebook grupe, što jeste istina. Međutim, prezenteri nisu bili previše ubedljivi prilikom odgovora na pitanje šta raditi u situaciji da radite u kompaniji sa velikim brojem zaposlenih koji nemaju pristup računarima i internetu, ne poseduju pametne telefone, a postoji potreba da svi oni budu povezani i međusobno sarađuju.

Jedan od prikazanih primera upotrebe ove platforme jeste upravo sa ovog podneblja i to iz Slovenije.

U okviru istraživanja koje je Microsoft sproveo među više od 9 900 zaposlenih iz 32 zemlje, 46 odsto radnika je istaklo da je njihova produktivnost porasla zbog korišćenja alatki za “društveno komuniciranje”. Najčešće ih koriste za komunikaciju sa kolegama (68 odsto), deljenje i pregled dokumenata (50 odsto), komunikaciju sa potrošačima i klijentima (47 odsto).

“Naša vizija je kristalno jasna – društveno ne sme biti destinacija, ono mora biti utkano u aplikacije koje koristite svaki dan kako biste završili posao. Kad gledamo kako saradnja i komunikacija evoluiraju, verujemo da alatke koje se koriste sad – e-mail, instant poruke, video konferencije, društvene mreže treba da se ujedine i bidu duboko integrisane u aplikacije. Da bi ta vizija postala stvarnost, obezbedićemo konzistentno, blisko društveno iskustvo na svim mestima na kojim radite. Microsoft i Yammer omogućavaju društvenu platformu koja povezuje ljude, timove i organizaciona znanja sa podacima i uvidima iz drugih poslovnih aplikacija na način koji ubrzava i unapređuje poslovanje, više uključuje zaposlene, ubrzava poslovne odluke. Ova platforma nudi punu sigurnost i uprošćava IT administraciju, čime daje organizacijama veći mir, u smislu da su njihovi podaci sigurni, zaštićeni i usaglašeni”, rekao je Mate Sič (Mate Szucs), Enterprise Social menadžer za Multi-country regiju Centralno-istočne Evrope u Microsoftu.

Inače, Microsoft je 2012. godine objavio akviziciju Yammera za 1,2 milijarde dolara u gotovini, koji je tada postojao 4 godine, imao više od 350 zaposlenih, bio korišćen u 150 zemalja širom sveta i preveden na 23 jezika.

Šta mislite, koliko ovakve mreže mogu da pomognu u komunikaciji između zaposlenih? Da li vi koristite neku društvenu mrežu u internoj poslovnoj komunikaciji?

O autoru/ki

Miloš Raičević

Creative Thinker & Problem Solver

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.