Naš obrazovni sistem je pogodan za one s kratkoročnim pamćenjem. Onaj ko ume da nauči napamet lako će doći do dobrih ocena i zadovoljiti sebe i posebno roditelje. Ali, pitanje je šta je sa dugoročnim pamćenjem i kasnijim primenjivanjem naučenog. Knjiga – priručnik “Pamćenje” posvećena je upravo tome: kako da naučimo decu da pamte kvalitetno i dugoročno.

U prvoj knjizi serijala o učenju dece, Koncentracija, upoznali smo se s fenomenom koncentracije i njenim bitnim udelom u procesu učenja. Kada smo naučili šta je koncentracija i počeli da primenjujemo tehnike za njeno poboljšanje, dolazi na red pamćenje. Sve ono što dete pročita ili čuje na nastavi, valjalo bi i upamtiti.

Svedoci smo da u današnje vreme sve češće roditelji ne samo dece koja se pripremaju za prijemne ispite na fakultetima i za polaganje mature, već i mlađih osnovaca unajmljuju privatne profesore kako bi njihovoj deci objasnili gradivo koje ona nisu uspela da usvoje. Da li je to zaista neophodno? Autorka ove knjige, Klaudija Tebel-Nađ, kaže da nije – ukoliko ste spremni da posvetite vreme svom detetu i uz jasne smernice, date u knjizi,  pomognete mu i naučite ga kako da uči.

Čovek koji ima narušenu sposobnost pamćenja, ne može da vodi uobičajen, samostalan život. Pokušajte da zamislite život i obavljanje svakodnevnih stvari bez pamćenja: da se ujutro probudite kao tabula rasa, neispisana tabla, da ne znate najosnovnije stvari: ustati, obući se, ko ste, kako se zovete… No, čak i mnogo manji problemi sa pamćenjem izazivaju poteškoće, a pogotovo kada su u pitanju deca. Važno je znati da se pamćenje može vežbati i unapređivati, što je mnogo lakše ukoliko ste upoznati sa pravilnim tehnikama razvoja.

O autoru

Claudia Tebel-Nagy  (1957.), književnica i novinarka iz Beča. Radi za brojne dnevne listove, radio i TV stanice.

O knjizi

Knjiga “Pamćenje” je priručnik namenjen roditeljima, nastavnicima i učenicima. Sačinjavaju je tri celine: teorijski deo u kom je opisano šta je to pamćenje, kako funkcioniše i šta to utiče na bolje pamćenje. Sledeći deo su testovi koji pokazuju koje su detetove mogućnosti, i na kom nivou mu je sposobnost pamćenja trenutno i treći, praktični deo koji nudi savete i vežbe za otklanjanje uzročnika problema i poboljšanje pamćenja. Saveti su svedeni na plan delovanja roditelja, koji je dat na sedmičnom, mesečnom i polugodišnjem nivou.

pamcenje_klaudija_tebel-nadj

Utisak

Kao što i sama autorka kaže, reč je o knjizi koja govori o lakom i zanimljivom učenju. Napisana je jednostavnim i razumljivim jezikom, i obiluje savetima koje svaki roditelj i nastavnik može da primeni.

Nijedno dete ne daje namerno pogrešne odgovore na zadatke. Stres i kažnjavanje za loše ocene su kontraproduktivni i blokiraju učenje. Roditelji i dete moraju zajedničkim snagama da potraže uzrok grešaka i da naprave plan za bolji rad u budućnosti. Takav jedan plan je i dat u knjizi.

Kako bi shvatili šta je pamćenje, šta sve utiče na sam proces i šta ga ometa, predočene su činjenice koje možda i niste znali. Na primer, da od spavanja postajemo pametniji: u fazama sna memorišu se pre svega proceduralne sposobnosti, odnosno tehnike kao što su vožnja bicikla, slikanje ili igranje tenisa. Ne kaže se bez razloga “pusti da prenoći” kada govorimo o bitnoj odluci koju treba da donesemo.

Zanimljivo je i da pamćenje bez emocija skoro da i nije moguće, odnosno, ide mnogo teže. Mnogo lakše pamtimo lepe događaje ili pak one koji nose jača i burnija osećanja od npr. matematičkih formula koja su u potpunosti lišena emocija. Knjiga donosi i prikaz tipova učenja i u skladu s tipom učenja u  kom se vase dete prepoznaje dati su saveti za bolje pamćenje. U poglavlju Šta je važno za dobro pamćenje rezimirane su tehnike koje učenicima omogućavaju efikasnije učenje, a time i bolje pamćenje. Šta je to lažno sećanje, šta se dešava kada nam stane mozak ili kad nam je nešto na vrh jezika, kao još mnogo zanimljivosti, pročitajte u ovoj knjizi.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1714_knjiga_pamcenje_laguna.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=pamcenje-Klaudija-Tebel-Nadj” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” size=”default”]Poruči knjigu od izdavača | Pamćenje – Klaudija Tebel-Nađ (Laguna)[/button]*

Citat

“Kaži mi i zaboraviću. Pokaži mi i sećaću se. Daj mi da uradim i zapamtiću zauvek” Konfučije

“Ako učenik radi pozitivno motivisan, njegova pažnja i radoznalost podstiču njegovu koncentraciju. Sistem nagrađivanja se aktivira i  omogućava da se novi sadržaji  dublje, sire i intenznije obrade”.

“ Ako preko osećanja prema nekoj materiji razvijemo lični odnos, to ima tendenciju da se sadrži”

“Stručnjaci se slažu da je za dobro sećanje važno jedno: ono od detinjstva mora da se vežba, poput mišića”

Naslovna ilustracija: Tom Blackwell

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću izdavača IP Laguna. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.