U organizaciji agencije za odnose s javnošću Chapter 4, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije VIP mobile, juče je u Beogradu održan prvi poslovni forum na temu „ Porodične firme“. Ideja o forumu nastala je na osnovu istraživanja kompanija Chapter 4 i ProEduca, sprovedenog u periodu od 20. januara do 28. februara 2014. godine. Tokom tog perioda kontaktirano je preko 1 500 porodičnih preduzeća, a istraživanje je obuhvatilo 170 porodičnih firmi iz Srbije. Projekat je podržan i od strane Privredne komore Srbije.

Tamara Bekčić, Chapter 4

Tamara Bekčić, Chapter 4

Vlasnici porodičnih firmi imaju veliko poverenje u članove svoje porodice i u 44,6 odsto slučajeva za važne odluke konsultuju upravo njih; 23,2 odsto isključivo samostalno donosi odluke, a oko 32,1 odsto se savetuje sa drugim stručnjacima koji spadaju u kategoriju tzv. “neporodičnih” menadžera. Čak 25 odsto vlasnika nema praksu da zapošljava “neporodične” menadžere“ – navodi se u zvaničnom saopštenju istraživanja porodičnih firmi u Srbiji.

Forum je okupio brojne privrednike, ali i vlasnike kompanija, veliki broj medija, predstavnike državnih institucija, profesionalnih udruženja i nevladinih organizacija, koji su na jednodnevnom skupu u u hotelu Hyatt razmenjivali stavove i iskustva i davali praktične predloge za rešenja ključnih problema sa kojima se susreću porodične firme u Srbiji.

Dejan Turk, direktor kompanije VIP mobile, otvorio je forum poručivši da je porodični biznis u Srbiji zapostavljen i da ovaj skup ima za cilj da podrži vlasnike i menadžere da svoju firmu, pa i njeno upravljanje i poslovne izazove, kao i nastup na domaćim i stranim tržištima, sagledaju na nov način i da svoje poslovanje organizuju po najsavremenijim standardima.

„VIP mobile kompanija s velikim entuzijazmom podržava ovaj projekat, jer prepoznaje njegov kvalitet i inovativnost, a i realnu tržišnu potrebu da se situacija poboljša.“

Dejan Turk, direktor Vip Mobile

Dejan Turk, direktor Vip Mobile

Profesor Jaka Vadnjal približio nam je koji su to izazovi sa kojima se porodične firme danas suočavaju. Saznali smo da su najbolje godine da se postane preduzetnik četrdesete, kao i da se odnos prema riziku u biznisu menja s godinama. Vadnjal dosta je govorio o odnosima u porodičnom biznisu i o tome kako ti odnosi mogu uticati na poslovanje. Takođe, profesor nam je predstavio neke od zanimljivijih činjenica:

O krizi u poslovanju porodičnih firmi i njenom prevazilženju, govorio je specijalista Robert Ličen. On smatra da ako je kompanija zdrava ona u krizi vidi prostor koji koristi da se istakne.

Naveo je i da je komunikacija s menadžerskim timom od ključnog značaja, jer su vaši zaposleni pokretni marketing vaše kompanije, čak i kada se radno vreme završi, i dodaje:

“Preduzeće je kao porodica, nikada ga ne možete stvoriti sami. Dostizanje ciljeva, dakle, nemoguće je bez dobre saradnje sa zaposlenima.”

Natalija Pekić, preduzetnica i profesorka iz Hrvatske, govorila je o porodičnoj firmi kao poslovnom modelu 21. veka. Ona smatra da dugoročni planovi u biznisu više ne postoje i dastrategija koju osmislite danas, može da izdrži najduže tri godine; takođe, upozorava nas da “u preduzetništvu brži jedu sporije, a ne veliki male”.

Studiju slučaja o značaju telekomunikacija u malim i srednjim preduzećima prezentovali su Vojislav Lalić i Slobodan Stanišić, ispred kompanije VIP mobile.

Druga studija slučaja postavila je pitanje „Mogu li dve generacije zajedno voditi firmu?“ a njene učesnice bile su Afrodita i Marijana Bajić, iz kompanije Afrodite Mode Collection.

O specifičnosti finansiranja u porodičnim firmama govorio je Oliver Orton, korporativni menadžer IFC-a.

U dve panel diskusije raspravljalo se o ključnim izazovima s kojima se porodični biznis susreće u Srbiji, kao i o tome šta država može učiniti kako bi pomogla porodične firme.

„Problemi počinju u nesređenom pravnom sistemu Srbije i u velikim nametima na firmu“- naglasio je Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine.

Nakon otvorene teme o porodičnim firmama, kompanija VIP mobile kao drugi korak nakon završenog istraživanja najavljuje nekoliko regionalnih VIP radionica na kojma će se govoriti o specifičnim teškoćama sa kojima susuočene porodične firme u Srbiji, kao i o modelima za prevazilaženje tih izazova. Radionice će se održati tokom proleća i jeseni, a iz VIP mobile kompanije zaključuju da je intenzivan važno što se o ovoj temi počelo intenzivnije govoriti.

O autoru/ki

Ljiljana Đurić

Ubeđena da svet pokreću čiste emocije, kakve god one bile. Veruje da se ništa ne dešava slučajno, a pogotovo ne porazi. Zavisna od adrenalina, komunikacije, bliskosti i kreativnosti. Ne voli rutinu, sredinu i polovinu. Zaljubljena u prirodu, muziku i moć introspekcije. Stalni pratilac intuicije i redak slušalac noćnog radijskog programa.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.