U Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency u Beogradu prošle nedelje održana je ProFemina, regionalna konferencija magazina Lepota & Zdravlje sa temom: Šta radimo dok čekamo bolja vremena? 

Nakon što je prisutne dame i malobrojnu gospodu pozdravila Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina Lepota & Zdravlje, atmosfera je poprimila potpuno ozbiljan ton jer se iza mikrofona našla Jelena Keserović, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra. Govorila je o nasilju nad ženama, i nije bilo nimalo prijatno čuti da policija godišnje evidentira oko 20 000 prijava za nasilje nad ženama, a kamoli da čak 50 odsto prijava bivaju odbačene iz različitih razloga.

Foto: Lepota&Zdravlje

Foto: Lepota&Zdravlje

Prva panel diskusija nosila je naslov: Zamke obrazovanja i karijere na Balkanu, a njene svestrane učesnice bile su Dubravka Valić, vanredna profesorka i šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Vesna Maraš, dobitnica priznanja “Najuspešnija žena u nauci”, Biljana Jovanović, vlasnica i direktorka modne kuće Luna, Aida Ćorović, aktivistkinja iz Novog Pazara, Helena Ivanov, dobitnica priznanja “Najbolja govornica na svetu” i Natalija Pekić, EU ambasadorka ženskog preduzetništva.

Ova lepeza uspešnih žena rezultirala je i više nego uspešnom polemikom. Helena Ivanov bila je jasna u svojoj poruci:

dok je profesorka Valić iznela tvrdnju da su mediji postali ženska profesija.

Prvu studiju slučaja prezentovala je Zorica Milosavljević Slavnić, dermatovenerolog iz Beograda. Suočile smo se sa poražavajućim činjenicama o karcinomu dece: ne zna se šta izaziva karcinom kod dece, jer da je poznato, do sada bismo našli način za preventivu. O borbi za život pričala Irina Čepinac Ban, iz Udruženja roditelja dece obolele od raka, a nakon njenog izlaganja ostao je gorak ukus u ustima:

Foto: Lepota&Zdravlje

Foto: Lepota&Zdravlje

Tokom drugog panela imale smo priliku da čujemo priče čije su junakinje i junaci pobedili strahote kancera, ali i one gde je kancer dobio bitku. Učesnici ovog panela bili su: Dragana Ćosić, autorka TV emsija, novinarka i voditeljka, Isidora Bjelica, spisateljica, Sandra Pavlović, predsednica udruženja Debra, Azra Ikalović, predsednica saveza žena obolelih od raka dojke Iskra, Andrijana Božović, pevačica iz Podgorice, i Veran Matić, glavni urednik B92. Potresne priče panelistkinja izazvale su suze, ali nas takođe i motivisale i podsetile na svakodnevni optimizam koji se krije u nama.

Mirjana Karanović složila se sa idejom da je vera u sebe jedna od najvažnijih stepenica na putu ka sreći i ostvarenju. Poznata glumica podelila je sa nama retrospektivu svojih razmišljanja o životu, nesigurnosti koje su je sputavale, zaključila da su snovi najlepši deo stvarnosti i na kraju završila rečenicom: “Društveni angažman je deo moje osobe.”

Od Brankice Stanković čuli smo ekskluzivne vesti koje su samo logičan sled nastavka njene borbe kroz emisiju Insajder: otkrila je da ju je pre mesec dana iz zatvora tužio Luka Bojović, osoba koja se u zvaničnim službenim beleškama koje je Brankica prenela u svojoj knjizi navodi kao osoba koja je direktno poručila njeno ubistvo. Brankica je govorila i o drugoj strani istraživačkog novinarstva koji je kao posledicu imao ograničenje lične slobode i načina života, a zbog dodeljenog dvadesetčetvoročasovnog obezbeđenja.

Nakon pauze za ručak u trećem panelu govorilo se o trendu hrane: Food is the new fashion. U diskusiji su učestvovali Filip Ćirić, sudija kulinarskog show programa Moja kuhinja, moja pravila, i suvlasnik poznatog beogradskog restorana Homa, zatim Đorđe Pavlov Kortina, dugogodišnji maneken i ugostitelj, doktorka Ana Gifing, stručnjak u oblasti anti-aging medicine, Aleksandra Gudelj, voditeljka, doktorka Milka Mia Popović, te doktorka Lejla Kažinić Kreho, magistarka kliničke nutricije i autorka bestselera o ishrani. Moderator ove izuzetno žive diskusije bio je Vjekoslav Kramer, poznati TV kuvar.

Usledila je Art break pauza, pa nam je o Nadeždi Petrović, najvećoj srpskoj slikarki, govorila Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Aleksandar Đikić je učesnice svojim šaljivim opaskama nasmejao, i svojim dugogodišnjim iskustvom na poziciji zvaničnog Maybelline šminkera rasteretio muka pri ulepšavanju. Posmatrale smo šminkanje Milice Đokić, direktorke korporativnih komunikacija Color Press Grupe. Ovaj performans nosio je naziv: Da li je ulepšavanje opterećenje ili uživanje?

O statusu mode u svetu profesionalaca u četvrtom panelu govorili su Lorella Flego, modna novinarka i TV urednica iz Ljubljane, Boris Banović, TV lice i dizajner iz Zagreba, Fuad Backović Deen, pevač i menadžer u modi iz Sarajeva, Afërdita Paquarada, modna dizajnerka iz Prištine, Slobodanka Martinović, novinarka iz Podgorice, Nenad Krokut, zagrebački modni analitičar i Bojan Božić, dizajner modne kuće Afrodite Mode Collection iz Beograda.

Foto: Lepota&Zdravlje

Foto: Lepota&Zdravlje

Na pitanje: Da li želimo da se vratimo u kuhinju? odgovarale su Marinela Kvapil, urednica zabavnog programa TV Prva, Sandra Gnjatović, finansijska analitičarka, Aleksandra Radujko, maganing director New Media Team Communications and Consulting kompanije, Jelena Blečić, slikarka i Jasmina Sanader, filmska kostimografkinja i dizajnerka aksesoara. Učesnice su se jednoglasno složile da uspeh traži žrtve, koje nisu zanemarljive, što je publika pozdravila i podržala.

Poslednji i možda najupečatljiviji panel nosio se s temom: Region u krevetu: Između stereotipa i stvarnosti. Njegovi učesnici nadmetali su se za reč, ali ih je u tome preticala Vedrana Rudan, spisateljica i kolumnistkinja iz Zagreba, nadaleko poznata po svojoj slobodi govora i svom britkom jeziku. Pored dominantne gospođe Rudan, koja je iz časa u čas menjala ton i atmosferu ovog panela, sedeli su:  Milan Vučićević (@NichimIzazvan), social media guru i jedan od hrabrijih korisnika društvene mreže Twitter, Marina Krleža, spisateljica iz Zagreba, Helena Roza, TV voditeljka i kolumnistkinja, Branko Rosić, publicista i kolumnista, i Helena Mihić, spisateljica, bivša misica i model.

Konferencija je zatvorena uz koktel i sumiranje utisaka, a u foajeu Hyatt hotela već se pričalo o Pro Femini 2015. Učesnicama i posetiteljkama konferencije ostalo je zaista mnogo utisaka iz kojih imaju šta da nauče i primene, te da se naredne godine sretnu još uspešnije nego sada.

Za izjave učesnica pogledajte stranicu Lepota & Zdravlje.

O autoru/ki

Ljiljana Đurić

Ubeđena da svet pokreću čiste emocije, kakve god one bile. Veruje da se ništa ne dešava slučajno, a pogotovo ne porazi. Zavisna od adrenalina, komunikacije, bliskosti i kreativnosti. Ne voli rutinu, sredinu i polovinu. Zaljubljena u prirodu, muziku i moć introspekcije. Stalni pratilac intuicije i redak slušalac noćnog radijskog programa.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.