Prihod od oglašavanja na internetu u Sjedinjenim Američkim Državama je u 2013. godini dostigao 42,8 milijardi dolara i tako prvi put prestigao prihod od televizijskog oglašavanja, pokazuju rezultati izveštaja Interaktivnog advertajzing biroa – IAB (eng. Interactive Advertising Bureau). U istom periodu, oglašavanje na televizijskim kanalima [napomena: u ovo nije uključen kablovski sistem] donelo je prihod od 40,1 milijarde dolara.

Uporedni prikaz prihoda od digitalnog i nedigitalnog oglašavanja u 2013. godini

Uporedni prikaz prihoda od digitalnog i nedigitalnog oglašavanja u 2013. godini

U odnosu na 2012. godinu, prihodi od online oglašavanja beleže porast od 17 odsto, kada su iznosili 36,6 milijardi. Isti porast, 17 odsto, zabeležen je u četvrtom kvartalu 2013. u odnosu na isti kvartal 2012. godine.

Mobilno oglašavanje zabeležilo je više nego duplo viši prihod – 7,1 milijardu u 2013. godini u odnosu na 3,6 milijardi u 2012., i to je treća godina za redom da se beleži isti trend.

Godišnji prihod od internet oglašavanja za period od 2004. do 2013. godine

Godišnji prihod od internet oglašavanja za period od 2004. do 2013. godine

Pogledajmo još neke zanimljive rezultate:

  • Digitalni video doneo je 2,8 milijarde prihoda u 2013. godini, što je porast od 19 odsto u odnosu na 2,3 milijarde u 2012. godini. Ovo je rezultiralo tome da je ovaj vid oglašavanja došao na četvrto mesto po udelu u prihodima koji zauzima.
  • Prihodi od oglašavanja u pretragama iznosili su 18,4 milijade u 2013. godini, u poređenju sa 16,9 milijardi u 2012. godini.
  • Oglašivači koji dolaze iz maloprodaje i dalje su najveća pojedinačna kategorija po potrošnji za internet oglašavanje: činili su 21 odsto u 2013. godini, i iza sebe ostavili finansijske usloge (13 odsto) i automobilsku industrju (12 odsto).

IAB čini više od 600 medijskih i tehnoloških kompanija koje prodaju najveći deo online oglašavanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Izveštaj je baziran na istraživanju koje je sproveo PricewaterhouseCoopers – PwC. Istraživanje uključuje podatke koji se tiču prihoda od online oglašavanja sa web stranica, online komercijalnih usluga, besplatnih e-mail provajdera, kao i drugih kompanija koje prodaju usluge online oglašavanja. Potpun izveštaj se izdaje dva puta godišnje, za polugodišnje i godišnje rezultate. Ceo izveštaj možete preuzeti sa adrese iab.net/AdRevenueReport.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.