U svakoj industriji i poslu, ma koliko teorija bila osnova svega, najvažnija je ipak praksa. Tržište ne možete zatvoriti u laboratoriju i u kontrolisanim uslovima ispitivati šta će se desiti ako uradite ovo ili ono, ako izbacite ovaj faktor, a ubacite onaj. Istraživanja tržišta i fokus grupe mogu pomoći u razumevanju, ali nikako ne mogu zameniti iskustvo sa terena koje se dobija tokom godina i godina rada.

Knjige kao što je “Šta je starije: Marketing ili prodaja?” pomažu vam da iz prve ruke vidite na koji način regionalne i strane kompanije planiraju svoje procese marketinga i prodaje. Autor Branko Budanović izdvojio je deo materijala koji koristi u treningu pri agenciji za savetovanje Smart target, i uobličio u knjigu primera iz prakse.

O autoru

branko-budanovicBranko Budanović je u svojoj dvodecenijskoj karijeri radio ili sarađivao sa nekim od najvećih multinacionalnih kompanija u regionu, kao što su: Inbev (Nikšićka pivara), Saatchi&Saatchi, McCann-Erickson, Ogilvy, British-American Tobaco, Doncafé… a radeći za te kompanije radio je nekim od poznatih brendova: Coca-Cola, Fanta, Sprite, Ballantine’s, Staropramen, Absolut vodka, Viceroy, Pall Mall, Vogue, Nescafé, Maggi, Knorr, Milka… Specijalizovao se za teme integralnih marketing komunikacija i poslovnog planiranja.

O knjizi

Iskoristila bih opis koji autor Budanović daje o svojoj knjizi, jer sam saglasna sa navedenim:

Predstavio sam izabrana poslovna iskustva radeći na projektima koje sam vodio tokom predhodinh 18 godina. Knjiga je pisana lakim i zanimljivim stilom sa brojnim primerima na ukupno 300 strana uvezanih u tvrdom povezu i omotom. Ideje i zaključci su predstavljeni u 83 zanimljive tabele.

Svrha knjige je da podelim iskustva sa svima koji žele da stiču praktična znanja iz oblasti marketinga ili prodaje.

Knjiga je podeljena na 9 tematskih celina, koji su podeljeni na poglavlja. Na kraju svakog poglavlja autor daje Zaključke, Preporuke i Zadatke, čiji je cilj da samostalno prođete kroz pročitano i primenite ga na sopstvenom iskustvu.

Utisak

Malo koju knjigu ćete naći da je pisana na srpskom jeziku, a da pruža ovoliko informacija i podataka iz prve ruke nekoga ko je dve decenije u poslovima marketinga i prodaje, i to u regionu, ali i širom sveta. Svoje bogato iskustvo Budanović široko deli sa čitaocima, i vreme koje posvetite čitanju ove knjige siguno će vam se višestruko isplatiti.

Ovu knjigu možete shvatiti kao neki vid radne sveske, pomoć u svom poslu planiranja promocije i uopšte kompletnog marketing procesa. Mogla bih slobodno da kažem da će vas ova knjiga o marketingu naučiti više nego bilo koji udžbenik sa kojim ćete biti u susretu na fakultetu ili školama, jer uz neki minimalni broj definicija dobijate jedan kvalitetan izbor primera iz prakse koji će vam pomoći da marketing procese savladate na pravi način.

Knjigu bih preporučila svima, kako studentima i učenicima koji tek ulaze u industriju marketinga, tako i onima koji su u ovom poslu već godinama – primere koje ćete dobiti u njoj iskoristite kao inspiraciju za sveže ideje.

[button link=”https://www.makart.rs/shop/sta-je-starije-marketing-ili-prodaja/” target=”blank” color=”00a499″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poručite knjigu od izdavača | Šta je starije: Marketing ili prodaja? – Branko Budanović (Makart)[/button]*

Citat

Kad god se kreativnost predloga poveže sa rezultatima, onda je marketing ispunio svoju misiju poslovnog testa.

Procter&Gamble (…) preferira da količinu informacija u vezi sa projektom unese na jedan A4 format. Oni to rade u celom svetu, već decenijama: one-page-format (format jedne stranice izveštaja ili projektnog zadatka).

Cene ne treba olako menjati jer su one nosioci vesti o pokušaju kompanije da se prilagodi ili da povede u tržišnoj utakmici.

Plan prodaje ima obavezu da bude usklađen sa marketing planom. Oba plana se moraju nadopunjavati.

Mehanizam nagradne igre zavisi od cilja projekta, ne od ličnih želja.

Snaga brenda leži u konzistentnosti, a ne samo u velikim budžetima. Zbog toga je marketing težak posao.

Analitika je kompas prodaje i marketinga.

I za kraj, posebno izvdajam:

Klijent dobija agenciju kakvu zaslužuje.

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću autora. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.