Novosti

Zabranjena reklama za Prolom vodu zbog tvrdnji za koje nema dokumentacije

Proizvođaču vode Planinka AD iz Kuršumlije niška sanitarna inspekcija zabranila je da se reklamira na dosadašnji način zbog iznošenja tvrdnji za koje nemaju medicinske dokaze. Prolom voda se u medijima oglašavala kao lekovita: kako se navodi, ona pomaže u lečenju bolesti bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kožnih i bolesti perifernih krvnih sudova, poremećaja metabolizma… međutim, osim za lečenje bubrega i urinarnog trakta, proizvođač nije dostavio dokumentaciju koja bi ove navode i potvrdila. Iz tog razloga inspekcija je dala rok od 30 dana da se promeni reklamni slogan i sporni delovi poruke.

Kako su za Politiku objasnili iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) koja je i pokrenula ovaj slučaj i prijavila ga inspekciji, u proteklih nekoliko meseci ova voda se u medijima i na svom sajtu oglašavala kao lekovita:

Pojavile su se i poruke da mikroelementi iz ovog proizvoda pomažu u proizvodnji kolagena, podmlađuju kožu i pomaže u borbi protiv bora, uglavnom u ženskim časopisima. Pošto smo posumnjali da se u ovom slučaju krši i zakon o reklamiranju i o bezbednosti hrane, prijavili smo inspekciji i dobili rešenje koje potvrđuje naše sumnje – kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Papović je dodao i da je NOPS i od proizvođača zatražio dokaze na osnovu kojih je proizvod oglašavan, ali je odgovor izostao.

Sanitarna inspekcija je, na osnovu naših dopisa proverila ovaj slučaj i utvrdila da proizvođač nema dokaze za svoje tvrdnje (osim za bolesti bubrega i urinarnog trakta), te naložila da se sve reklamne poruke sa spornim sadržajem povuku iz medija u roku od 30 dana.

U kompaniji Planinka AD kažu da je još pre pedeset godina, od 9. januara 1964. godine utvrđeno dejstvo „Prolom” vode i od tada Prolom Banja posluje kao Prirodno lečilište za pacijente koji imaju probleme kao što su bolesti bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kožne bolesti, reumatizam, bolesti perifernih krvnih sudova.

“Prolom Banja ima status specijalne bolnice za rehabilitaciju i u rangu je zdravstvene ustanove. Ovaj status stekla je rešenjem ministarstva, a „prolom” voda se koristi kao voda za piće i u terapeutske svrhe. U toku poslednje kontrole inspektorima je na uvid data dokumentacija koja to potvrđuje, kao i dokazi o izvršenim laboratorijskim ispitivanjima našeg proizvoda i analiza mineralne vode sa stručnim mišljenjem o njenoj terapeutskoj vrednosti urađena decembra 2010. godine u Institutu za rehabilitaciju Beograd” izjavio je Radovan Raičević, generalni direktor ove kompanije.

On objašnjava da se u dostavljenoj dokumentaciji nalaze analize koje potvrđuju da Prolom voda poseduje svojstva opisana u sadržaju oglasnih poruka koje se odnose na bolesti bubrega i urinarnog trakta.

“Nije nam dozvoljeno da koristimo reč „lekovito svojstvo” kod indikacija, s obzirom na to da su klinička ispitivanja kombinovana pijenjem „prolom” vode i balneoterapije” dalje pojašnjava Raičević.

Prolom voda, prema rečima Raičevića, pripada kategoriji niskomineralnih, visoko alkalnih, natrijum hidrokarbonatnih, silicijumskih, oligomineralnih i homeotermalnih voda. Kvalitet se kontroliše po pravilniku o kontroli kvaliteta. Analiza mineralnog sastava vode je pokazala da je Prolom voda konstantnog kvaliteta i u banji i u pogonu za flaširanje vode.

Iz kompanije navode da će nastaviti sa reklamiranjem vode u skladu sa zakonom kao i da će raditi na kliničkim potvrdama kako bi imali formalnu potvrdu o uticaju ove vode na zdravlje.

Ilustracija: prolombanja.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.