Proizvođaču vode Planinka AD iz Kuršumlije niška sanitarna inspekcija zabranila je da se reklamira na dosadašnji način zbog iznošenja tvrdnji za koje nemaju medicinske dokaze. Prolom voda se u medijima oglašavala kao lekovita: kako se navodi, ona pomaže u lečenju bolesti bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kožnih i bolesti perifernih krvnih sudova, poremećaja metabolizma… međutim, osim za lečenje bubrega i urinarnog trakta, proizvođač nije dostavio dokumentaciju koja bi ove navode i potvrdila. Iz tog razloga inspekcija je dala rok od 30 dana da se promeni reklamni slogan i sporni delovi poruke.

Kako su za Politiku objasnili iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) koja je i pokrenula ovaj slučaj i prijavila ga inspekciji, u proteklih nekoliko meseci ova voda se u medijima i na svom sajtu oglašavala kao lekovita:

Pojavile su se i poruke da mikroelementi iz ovog proizvoda pomažu u proizvodnji kolagena, podmlađuju kožu i pomaže u borbi protiv bora, uglavnom u ženskim časopisima. Pošto smo posumnjali da se u ovom slučaju krši i zakon o reklamiranju i o bezbednosti hrane, prijavili smo inspekciji i dobili rešenje koje potvrđuje naše sumnje – kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Papović je dodao i da je NOPS i od proizvođača zatražio dokaze na osnovu kojih je proizvod oglašavan, ali je odgovor izostao.

Sanitarna inspekcija je, na osnovu naših dopisa proverila ovaj slučaj i utvrdila da proizvođač nema dokaze za svoje tvrdnje (osim za bolesti bubrega i urinarnog trakta), te naložila da se sve reklamne poruke sa spornim sadržajem povuku iz medija u roku od 30 dana.

U kompaniji Planinka AD kažu da je još pre pedeset godina, od 9. januara 1964. godine utvrđeno dejstvo „Prolom” vode i od tada Prolom Banja posluje kao Prirodno lečilište za pacijente koji imaju probleme kao što su bolesti bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kožne bolesti, reumatizam, bolesti perifernih krvnih sudova.

“Prolom Banja ima status specijalne bolnice za rehabilitaciju i u rangu je zdravstvene ustanove. Ovaj status stekla je rešenjem ministarstva, a „prolom” voda se koristi kao voda za piće i u terapeutske svrhe. U toku poslednje kontrole inspektorima je na uvid data dokumentacija koja to potvrđuje, kao i dokazi o izvršenim laboratorijskim ispitivanjima našeg proizvoda i analiza mineralne vode sa stručnim mišljenjem o njenoj terapeutskoj vrednosti urađena decembra 2010. godine u Institutu za rehabilitaciju Beograd” izjavio je Radovan Raičević, generalni direktor ove kompanije.

On objašnjava da se u dostavljenoj dokumentaciji nalaze analize koje potvrđuju da Prolom voda poseduje svojstva opisana u sadržaju oglasnih poruka koje se odnose na bolesti bubrega i urinarnog trakta.

“Nije nam dozvoljeno da koristimo reč „lekovito svojstvo” kod indikacija, s obzirom na to da su klinička ispitivanja kombinovana pijenjem „prolom” vode i balneoterapije” dalje pojašnjava Raičević.

Prolom voda, prema rečima Raičevića, pripada kategoriji niskomineralnih, visoko alkalnih, natrijum hidrokarbonatnih, silicijumskih, oligomineralnih i homeotermalnih voda. Kvalitet se kontroliše po pravilniku o kontroli kvaliteta. Analiza mineralnog sastava vode je pokazala da je Prolom voda konstantnog kvaliteta i u banji i u pogonu za flaširanje vode.

Iz kompanije navode da će nastaviti sa reklamiranjem vode u skladu sa zakonom kao i da će raditi na kliničkim potvrdama kako bi imali formalnu potvrdu o uticaju ove vode na zdravlje.

Ilustracija: prolombanja.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.