Najveći svetski lanac brze ishrane, kompanija McDonald’s, odlučila se da deci u Velikoj Britaniji uz popularne dečije obroke Happy Meal umesto igračaka ponudi elektronske knjige.

Ovo nije prvi put da McDonald’s ima akcije ovog tipa: 2012. godine su podelili 9 miliona knjiga autora Michaela Morpurgoa britanskoj deci takođe uz Happy Meal, što je kao i ovog puta urađeno u saradnji sa Nacionalnim trustom za pismenost (National Literacy Trust).

“Istraživanja su nam pokazala da postoji veoma jasna veza između vlasništva nad knjigama i budućeg uspeha dece u životu, i zbog toga je zaista zabrinjavajuća činjenica da jedno od troje dece u Velikoj Britaniji nema knjigu u svom vlasništvu, i da polovina dece uopšte ne uživa u čitanju” izjavio je za britanski Telegraph Jonathan Douglas, direktor Nacionalnog trusta za pismenost (National Literacy Trust), i dodao da “inicijative poput McDonald’sove Happy Readers igraju važnu ulogu u povećanju knjiga u dečijim rukama, i inspirišu porodice da čitaju zajedno”.

Kako navodi magazin TIME, ukoliko McDonald’s ispuni sopstvena očekivanja i podeli jednu knjigu uz svaki Happy Meal prodat u Velikoj Britaniji, postaće najveći distributer knjiga za decu u ovoj državi, sa ukupno 15 miliona podeljenih knjiga do kraja 2014. godine.

Za sada nema planova za proširenjem ove akcije i na druga tržišta, što znači da ni Srbija ovo ne može očekivati u neko skorije vreme. No, McDonald’s u Srbiji trenutno ima druge probleme u vezi sa Happy Meal obrocima: poznata blogerka Tatjana Vehovec – Mooshema na svom blogu iznela je zabrinjavajuće činjenice o nutritivnoj vrednosti ovih obroka namenjenih deci. Prema zvanično dostupnim informacijama na web stranici McDonald’s Srbija, Tatjana je došla do podataka da Happy Meal:

  • višestruko prevazilazi količinu soli, zdravstveno i nutritivno preporučenu za ceo jedan dan za dete uzrasta od 4 do 7 godina,
  • ima više od polovine ugljenih hidrata preporučenih za ceo dan
  • i u samo jedan jedini obrok stavlja čak polovinu dnevne energetske potrebe od ukupnih kalorija preporučenih za zdravu dnevnu ishranu deteta.

Oglasila se i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), a reakcija McDonald’sa se i dalje čeka – Tatjana je objavila da su je kontaktirali iz ove kompanije, a da li će smanjiti količinu soli, ili napisati upozorenja roditeljima na svojim obrocima namenjenim deci, ostaje da vidimo.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

  • Ovde nikako ne treba izostaviti činjenicu da Mekdonalds u Srbiji tvrdi, uz gornju analizu obroka za decu: da su “zdrava, izbalansirana, uravnotežena ishrana o kojoj brine tim vrhunskih nutricionista”. Ova izjava ne može da stoji uz obrok za decu koji ima takve karakteristike.
    To je ono što mi je skrenulo pažnju i zbog čega sam pisala o jednoj tako notornoj stvari kao što je “prejak” nutritivni presek hrane u Meku.

    Prihvatila sam sastanak. Ali sam odbila ponuđenu temu (razvodnjavanje suštine) i delegirala svoju – temu soli i izjava o zdravoj hrani. Videćemo.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.