Kroz seriju knjiga koje smo vam predstavili, a koje se bave usvajanjem novih pojmova i gradiva, mogli ste da saznate kako da pomognete svom detetu da uči i iz čega se učenje sastoji. Obradili smo teme koncentracije, pamćenja i na red dolazi motivacija.

Kada krenemo da učimo, koncentrišemo se na gradivo i primenimo sve tehnike za dobro pamćenje potrebno nam je i nešto što će to učenje učiniti zanimljivim, što će nam dati elan – dakle: motivacija. Naravno, učiti se može i bez toga, ali to onda ne predstavlja zadovoljstvo, pa samim tim nije ni lako ni jednostavno. Kako i sama autorka kaže: Učiti bez motivacije isto je kao i jesti bez čula ukusa – to niti zadovoljava niti pruža radost!

O autoru

Ischta Lehmann (1976.), novinarka i urednica, školovala se u Nemačkoj i Severnoj Karolini (SAD). Radila za magazine kao što su ELLE, Abendzeitung, COSMOPOLITAN, a od 2011. godine je slobodna novinarka.

motivacija-ista_leman

O knjizi

Knjiga “Motivacija” nastavak je serije knjiga koje predstavljaju priručnik namenjen roditeljima, nastavnicima i učenicima. Kao i prethodne njen sadržaj deli se na: teorijski deo u kom je opisano šta je to motivacija, kako se postiže i šta je ometa. Sledeći deo su testovi kojim možete da odrediti nivo motivisanosti deteta i treći, praktični deo koji nudi savete i vežbe za otklanjanje uzročnika problema i poboljšanje motivacije.

Ništa manje korisna i kvalitetna od predhodne dve, knjiga koja je pisana jednostavnim jezikom, lako razumljiva za čitaoce, neopterećena stručnom terminologijom. Nudi lako usvojive i primenljive tehnike, kao i korisne i u svakodnevnoj upotrebi lako primenljive savete koji će vam pomoću u poboljšanju motivacije deteta pri učenju.

Utisak

Koliko je motivacija važna svakodnevno svedočimo svojim odlukama i njihovim realizacijama. Često ćete čuti u svojoj okolini rečenice poput: “Ne mogu da držim dijetu duže od nedelju dana”, “Trebalo bi ponovo da počnem sa ostavljanjem pušenja”i slične. Ono što većini nedostaje da bi istrajali na započetom zadatku ili se uopšte upustili u neki nov jeste motivacija. Motivacija je ono što vas pokreće na akciju, “gorivo” koje vas gura i ne da vam da odustanete.

Prema podacima navedenim u knjizi, 8% učenika redovno izostaje s nastave, a čak 10% napušta školovanje pre završetka upravo zbog nedostatka motivacije i nepronalaženja zadovoljstva u učenju. Na sreću. to nije nešto na šta vi kao roditelj ili nastavnik ne možete da utičete.

Uz malo vremena i dobro osmišljenog plana delovanja (sedmičnog, mesečnog i polugodišnjeg) rezultati mogu biti i više nego dobri.

Knjiga ne nudi samo odgovor na pitanje kako motivisati dete, nego skreće pažnju i na stvari koje ste do sada radili na pogrešan način. Pa tako “podmićivanje” deteta ili zastrašivanje se nikako ne ubrajaju u delotvorene i preporučljive metode. S druge strane, ukoliko decu naučite da budu optimistična, prema rečima autorke, učinićete da ona svojim zadacima prilaze s više motivacije.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1712_knjiga_motivacija_laguna.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=motivacija_ista_leman” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” size=”default”]Poruči knjigu od izdavača | Motivacija – Išta Leman (Laguna)[/button]*

Citat

“Motivacija je kamen temeljac srećnog života”

“Motivacija je nešto nalik blagom obliku opsednutosti” Rišar de Šarm

“Odnosi ispunjeni ljubavlju u kojima se deca podižu i osećaju sigurnim, predstavljaju najvažniji osnov za zdrav razvoj mozga, a naročito sistem motivacije”

“Naša najveća slabovst leži u predavanju. Najsigurniji put do uspeha leži u tome da se još jednom pokuša” Tomas Alva Edison

“Kada deca hodaju po kanapu zategnutom između učenja i života, potrebna im je sigurna mreža koja će ih prihvatiti. Ovu mrežu sačinjavaju vaši interesi, priznanje i uvažavanje!”

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću izdavača IP Laguna. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.