Nakon što su region zadesile poplave ogromnih razmera u kojima je bez doma ostao veliki broj ljudi, dosta njih koji se trenutno nalaze u inostranstvu su poželeli da što pre i što jednostavnije pošalju pomoć u svoju državu. Čim je aktiviran jedinstveni broj za sve srpske operatere 1003 nekoliko ljudi je na društvenim mrežama potvrdilo da su uspeli i iz roaminga da pošalju poruke, uz dobijanje potvrdne poruke o uspešnoj donaciji. 

Ova opcija, međutim, korisniku stvara dodatne troškove, jer ne uključuje samo cenu donacije SMS-om već i korišćenje te usluge u roamingu i zbog toga takva mogućnost najčešće ne postoji.

Nakon što su nam pojedini korisnici mreže Telenor Srbija potvrdili da su uspešno slali poruke iz Italije i Češke, na primer, proverili smo sa ovim operaterom i saznali da ovo nikako nije dobar način doniranja, i da je, zapravo, omogućen – greškom.

Saopštenje Telenora Srbije ovim povodom je sledeće:

Donacije SMS-om su moguće samo ukoliko se nalazite Srbiji. Humanitarni SMS iz inostranstva nosi za sobom nepredviđene troškove koje bi korisnik morao da snosi. Radi zaštite korisnika ova mogućnost se ne primenjuje u praksi. Usled tehničke greške sistem je omogućio grupi korisnika slanje humanitarnih SMS-ova iz inostranstva i izvinjavamo se zbog toga. Telenor će njihove zahteve obraditi i omoguciti im da doniraju. Hvala na razumevanju i izvinjavamo se jos jednom.

Kompanija Telenor dalje napominje da je najjednostavnije iz inostranstva donirati uplatom na zvaničan PayPal nalog floodrelief@gov.rs.

Inače, iz mreže Telenora je na humanitarni broj 1003 do 21. maja u 12h poslato 504 927 poruka – donacija ugroženima, i tako prikupljeno 50 492 700 dinara.

 

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.