Kada ste “mali” i/ili početnik na tržištu robe ili usluga, vrlo često najmanje brinete o pravnoj strani poslova koje dogovarate. Najčešće se brine o novcu i veruje na reč, a onda vremenom i stečenim iskustvom postane jasno da od verovanja na reč nema dobrog posla, posebno – sviđalo se to nama i hteli da priznamo ili ne – u Srbiji.

Žarko Ptiček (@Ptiki), IT pravnik za čije ime malo kod od web preduzetnika u Srbiji nije čuo, napravio je svojevrsni online servis ptiki.rs za sve početnike u IT poslovanju (ali ne samo njih), na kojem je trenutno postavljeno četiri osnovna modela ugovora koji se, kako kaže, najčešće ne zaključuju, a i te kako bi trebalo. To su ugovor o poverljivosti, tzv. NDA ugovor (eng. non-disclosure agreement), zatim ugovor o izradi prezentacije, ugovor o autorskom delu i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Svaki ugovor je moguće preuzeti potpuno besplatno, i koristiti neograničeno puta, u bilo koje svrhe da vam zatreba. Potrebno je da ugovor izmenite tako da bude prilagođen poslu koji se sklapa, ugovornim stranama na koje se odnosi i elementima koji se njime ugovaraju. Detaljnije pročitajte u uputstvu za korišćenje.

Ptiček na početku svoje prezentacije – servisa objašnjava o čemu je reč:

Ova internet prezentacija namenjena je preduzetnicima i samozaposlenima (čitaj: frilenserima), kojima su delatnosti dizajn ili informacione tehnologije, i koji u glavnom nemaju ni vremena ni energije da se bave pravnim aspektima svog angažovanja, i koji zbog toga najčešće odustaju od zaključivanja pisanih ugovora.

Zašto su ugovori uopšte važni? Ugovor je vaš jedini dokaz da ste u pravu. Da, tačno je da se i usmeni dogovor smatra vrstom ugovora, ali – nemojte imati poverenja u one koji ne žele da iza svojih izgovorenih reči stanu i potpisom. Bolje je da ostanete bez sumnjivog posla, nego da odradite posao – a ostanete bez novca. Ili da se usmeno dogovorite jedno, a potom naručilac posla “u hodu” menja ono što je dogovoreno, na vašu štetu.

Za marketingITD Ptiček kaže da je servis zamišljen kao pomoćno sredstvo za one koji žive od interneta i koji se njime poslovno bave, i kao najosnovnija pravna pomoć preduzetnicima i freelancerima koji se bave digitalnim dizajnom i IT delatnošću, koji nemaju mogućnost da sebe i svoj rad zaštite od nerazumevanja i nesporazuma sa klijentima.

Ugovori su pisani tako da odgovaraju najširem broju slučajeva, objašnjen je njihov sadržaj, i potpuno su otvoreni za izmene i dopune, a preuzimanje je potpuno besplatno. Ovo znači da više nemate izgovore da ne osiguravate svoj posao ugovorima.

Ukoliko razmišljate o osnivanju firme i želite da postanete preduzetnik, uz pomoć knjigovođe napisala sam tekst Postati preuzetnik, korak po korak koji vam može biti od koristi. Ako se odlučite da budete “paušalac”, odnosno, da poreze i doprinose na ostvareni promet plaćate prema paušalno određenoj osnovici, tu je i Lista i kalendar obaveza za “paušalce”.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • Postovana, potrebne su mi informacije bas na temu raznih korisnih i potrebnih ugovora u IT sferi. Vas predlog za koriscenje besplatnih primera ugovora sa ptiki.rs je pohvalan, ali, na zalost, taj sajt vise nije u funkciji. Imate li neku drugu sugestiju za pomoc te vrste. Pozdrav.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.