Do spajanja druge i treće najveće marketinške agencije na svetu, Omicom i Publicis, te stvaranja najveće marketinške agencije na svetu, po svoj prilici ipak neće doći. Nakon devet meseci pregovora, dve strane su se jedino usaglasile oko toga da – ne mogu da se usaglase.

Cela priča nekako neodoljivo podseća na brakove poznatih ličnosti: pompezno najavljivano kao “najvažniji događaj u istoriji”, da bi se u poslednjem trenutku otkazalo zbog “nepremostivih razlika”.

Maurice Levy, generalni direktor Publicisa, tvrdi da je problem u stavu koji ima Omnicom:

“Nisam uspeo da ubedim Johna (John Wren, generalni direktor Omnicoma, prim. aut.) da balans znači balans. Omnicom je želeo da njegovi ljudi budu na čelnim pozicijama generalnih direktora, finansijskih i upravnih odbora. Za mene je to bilo previše. Nisam bio spreman da u tom momentu nastavim saradnju,”

Druga strana je ipak bila nešto umerenija u komentarima. John Wren kaže da nije bio u pitanju samo jedan faktor:

“Postoji mnogo kompleksnih problema koje nismo rešili. Svaka kompanija ima snažnu korporativnu kulturu koja nas je odaljila od postizanja dogovora. Nije bilo jasnog završetka na vidiku, a nesigurnost nikad nije dobra stvar kada se nalazite u poslovanju sa ličnim uslugama.”

Obe strane su, ipak, postigle dogovor oko jednog: raskid ugovora ne povlači sa sobom nikakvu finansijsku naknadu bilo koje strane drugoj.

Od svega će, čini se, profitirati kako konkurencija, tako i klijenti obe agencije. Za Reuters je komentar dao i neimenovani konsultant koji tvrdi da su agencije koje posluju u grupaciji WPP, trenutno najvećoj agenciji sveta, pridobile dosta novih klijenata u poslednje vreme zbog snižavanja cena svojih usluga. On je dao savet postojećim klijentima agencija Omnicom i Publicis da iskoriste ovu neizvesnost kako bi pregovorima postigli bolje uslove svojih ugovora.

Ilustracija: huffingtonpost.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.