Drugog dana Spark.me konferencije imali smo priliku da na kratko popričamo sa Davidom Raskinom, direktorom ulaganja u Microsoftu:

Nakon što ste ušli u svet tehnologije, osnovali ste IssuLive u partnerstvu; da li možete da mi kažete nešto više o tom aspektu Vašeg delovanja i kako se to reflektuje na vaš rad u Microsoftu?

Razvijanje startupa je neverovatno iskustvo. Nijedna škola vas ne može naučiti kako da napravite kompaniju. Lekcije koje naučite su vredne u svakom aspektu života.

Vi ste inženjer u Microsoftu i uključeni ste u mnogo projekata, a nedavno ste postali mentor za startupove pri TechStars. Recite nam par ključnih stvari koje jedan startup mora da ima, iz Vašeg ugla?

Za svaki startup u ranoj fazi par stvari je zaista važno. Imati ideju da nešto započnete. Često se desi da je mnogo ljudi imalo sličnu ili istu ideju kao vašu. Ono što je zaista važno je da postoji znanje i umeće da tu ideju pretvorite u realnost i da je iznesete  na tržište. Sledeći ključni aspekt je znanje. Ovo zaista znači da imate uvid u nišu za koju vaš startup rešava problem.

Treće –  izdržljivost. Biti preduzetnik nije za svakoga. Ali za one koji se osećaju dobro prilikom preuzimanja rizika i stvaranja nečeg novog izdržljivost kao i odlučnost su ključni faktori koji će vam biti potrebni da savladate svaku prepreku na putu.

davidraskino sparkme

Znam da ovo nije Vaše polje, ali da li postoji neka stvar koju bi ste promenili u marketingu danas? 

Zaista nisam ekspert na temu marketinga. Ali postoje vrlo interesantne tendencije koje se dešavaju u industriji i koje prouzrokuju da marketing evoluira, jedan primer za to je “Discovery Commerce”.

Kao direktor ulaganja u Microsoftu, Vi ste u prvim linijama kada su u pitanju inovacije. Da li možete da nam kažete koliko ste upoznati sa startup kulturom Balkana i čitave regije Jugoistočne Evrope i da li mislite da startupi sa Balkana poseduju ono što je potrebno za uspeh? 

Tek od nedavno sam počeo da saznajem više o regionu i zaista ne mogu da kažem sa sigurnošću. Mislim da lokalni i regionalni VCs imaju mnogo više informacija po tom pitanju.

Moje lično zapažanje je da na Balkanu i regionu postoji poprilično sjajan inženjerski talenat i mnogo dobrih ideja. Ono što nisam video puno, jeste sposobnost izgradnje biznisa. Ali smatram da će i to doći prirodno kako IT ekosistem bude napredovao.

“The 2% – From Entreprenuer to CEO” – U predavanju koje je dao, David je istakao da samo 2% startupa završe kao kompanije, i da je 98% startapa u startu osuđeno na propast u ranim fazama razvoja jer finansiranje startapa nije zamena za monetizaciju proizvoda ili usluga. Startapi moraju da se fokusiraju na kreiranje biznisa. Ukoliko niste pristuni  u niši u kojoj radite, ukoliko ne pričate svoju prilču – nema vas. Prosto.

O autoru/ki

Aca Todorović

Archaeologist, Metaphysical naturalist, Futurist, Co-founder of trablmejker.com, Cheif Online Editor and Co-founder of Frenzy Spark Magazine Representative @cafebabelbgd. Online content researcher at Investintech. Social Media addict. Science Fiction fan. Savršeno razume srpski, ali mu biografija bolje zvuči na engleskom.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.