Eko priča momaka koje danas prepoznajemo kao Eko Kurire, počela je prošlog leta u Novom Sadu. Milan Lisica (danas takođe Eko Kurir) odlazi u biciklističku avanturu, posećuje devet evropskih zemalja i vraća se u Novi Sad sa filmom o svojoj avanturi, koju možete pogledati na bikestellstories.com, kao i sa idejom o Eko Kuriru. Danas služba Eko Kurira broji desetak momaka, a odnedavno s njima su i tri kurirke.

Osnivači službe su diplomirani novinari: Dejan Vlaški, Goran Đerić i Milan Lisica i Vladimir Horvat koji je po struci psiholog. Eko Kuriri izlaze vam u susret šest dana u nedelji (7-22 h), a registrovani su i kao udruženje ljubitelja biciklizma. Obavljaju sve vrste isporuka, raznose dokumentaciju, podižu vaše pošiljke, a prenose i vaše poruke, čestitke ili pakete. Njihove usluge čuvaju životnu sredinu i smanjuju troškove klijenata.

Tokom vanredne situacije i poplava besplatno su prenosili potrebne stvari do prihvatnih centara u Novom Sadu. Za sada najčešće sarađuju sa poslovnim sektorom, malim i srednjim preduzećima i građanstvom.

eko-kurir

Budući da su veoma mladi, zanimalo nas je šta ih je podstaklo na započinjanje sopstvenog biznisa u vremenu kada se mnogi ne usuđuju da to urade.

Dejan: „Imali smo sopstvena sredstva i želeli smo da od toga stvorimo nešto. Takođe, želeli smo i da u svoj grad i državu donesemo nešto novo. Iako smo znali da to možda neće biti lako, nismo se plašili neuspeha. Poznavali smo se i pre Eko Kurira, a onda smo počeli zajedno i da radimo.“

Kurirska služba ove vrste nije česta u Srbiji, pa su se strategije njihovog poslovanja menjale iz dana u dan.

Dejan:“Nismo znali šta nas čeka, ali smo korak po korak, uz saradnju, uklanjali sve prepreke i konstantno unapređivali organizaciju. Bio je to pravi izazov. Kurirska služba iz Budimpešte povremeno nam je pomagala svojim savetima, ali smo put pre svega krčili sami. “

Oglašavanje i marketing za ovu službu veoma su važni, pa su od prvobitnog promo materijala, promocija i gostovanja na radiju i TV- u, stigli i do brendiranja samih Eko Kurira koje na ulicama Novog Sada možete uočiti u majicama koje nose logo firme.

Eko Goran

Kako je Eko Kurir rastao, tako su se povećavale i potrebe za sve većim i originalnijim marketingom, otuda dosta noviteta u njihovom oglašavanju. Ponosni su na lep broj korporativnih reklama nastalih u saradnji sa klijentima, kojima od danas nude novu vrstu oglašavanja: eko bilborde. Ovakav vid oglašavanja nije zastupljen kod nas, a eko bilbordi njihovim klijentima nude mogućnost specifične reklame koju je teško ne zapaziti jer je Eko Kuriri nose na točkovima:

Eko Kuriri za sada funkcionišu samo u Novom Sadu, a proširenje na ostale, uglavnom vojvođanske gradove, planira se i očekuje uskoro. Takođe, najavljuju i mogućnost komunikacije putem Eko Kurir aplikacije.

Tim Eko Kurira bio je angažovan od strane Nacionalne agencije za regionalni razvoj, pa su na nekoliko fakulteta održali predavanja o biznis ideji i time promovisali mlado preduzetništvo u Srbiji.

Misija ovih zaljubljenika u ekologiju, zdrav život i biciklizam ima višestruki značaj, međutim, od lokalne zajednice i njenih instutucija Eko Kuriri nisu dobili podršku. To ipak nije uticalo na njihov dalji rad.

Kakve pošiljke Eko Kuriri ne prihvataju, a koje su one najinteresantnije?

Goran: „ Ne dostavljamo ništa teže od 15 kg, ali, srećom, takvih zahteva nismo ni imali. Što se tiče neobičnih usluga, jednom sam na adresu došao s ključem i sa zadatkom da otključam momka koji je bio unutra. Svaki dan na poslu je interesantan, bez izuzetka.“

Dejan:“Postoje pošiljke koje zovemo: ljubavne pošiljke. Ponekad čak spašavamo i veze. Prenosio sam pošiljku od momka do devojke koji su tada bili u svađi. Zajedno s pošiljkom, momak joj je preko mene nešto i poručio. Kad sam izlazio iz apoteke u kojoj je ta devojka radila, čuo sam je kako vrišti od sreće! Imali smo i jednu internacionalnu dostavu, kada je momak sa Malte poslao cveće devojci u Novom Sadu. Parovi često šalju slatkiše ili cveće. “

63356875LogoU službi Eko Kurira spremni su na hitne dostave te u pripravnosti uvek imaju rezervnog kurira.

„Jednom smo u hitnom roku dostavili momku avionsku kartu i spasili ga propalog leta.“

Eko Kuriri zvanični su kuriri IN radija, gde u svakodnevnim uključenjima obaveštavaju slušaoce o vremenu, gužvama u saobraćaju i aktuelnim dešavanjima na teritoriji Novog Sada.

Važno je napomenuti i to da su i kuriri kao i pošiljke osigurani, tako da nema potrebe za preteranom brigom o sigurnosti paketa.

Veliki ciljevi tima Eko Kurira jesu biciklizam na svakodnevnom nivou, očuvanje životne sredine, buđenje ekološke svesti, a kažu i da bi voleli da u budućnosti zaposle što veći broj mladih ljudi.

O autoru/ki

Ljiljana Đurić

Ubeđena da svet pokreću čiste emocije, kakve god one bile. Veruje da se ništa ne dešava slučajno, a pogotovo ne porazi. Zavisna od adrenalina, komunikacije, bliskosti i kreativnosti. Ne voli rutinu, sredinu i polovinu. Zaljubljena u prirodu, muziku i moć introspekcije. Stalni pratilac intuicije i redak slušalac noćnog radijskog programa.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.