Nekoliko dana nakon što su katastrofalne poplave zadesile region, SOS Dizajn Festival u Sarajevu odličio je da se priključi pokretu za pomoć koji se formirao širom Balkana kako bi se pomoglo u saniranju šteta izazvanim nezapamćenim poplavama i tako je kreiran je projekat SOS Balkan Posters.

O ideji i organizaciji koja stoji iza projekta www.sosbalkanposters.tumblr.com razgovarali smo sa Đorđem Jovanovićem, koji objašnjava da je SOS Dizajn Festival potaknut snažnim emocijama nakon poplava u BiH, Hrvatskoj i Srbiji došao na ideju kreiranja platforme za objavljivanje postera na tu tematiku, te njihovu prodaju i prikupljanje novca za pomoć ugroženima.

“Smatramo da su reakcije dizajnera vrlo važne kao slanje signala i motivisanje drugih na pomoć, te da svaki dizajner svojim vizuelnim jezikom može dati doprinos i pomoći onima kojima je pomoć sada najpotrebnija.” naglašava Đorđe.

Marco Peric Croatia

Marco Perić – Croatia

Krajnji cilj ovog projekta jeste prikupljanje novčanih sredstava za pomoć žrtvama i ugroženima poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Đorđe navodi da će svi prispeli plakati biti donirani na prodajne izložbe koje će se održati širom regije, i od tih sredstava direktno će se pomoći ugroženima i žrtvama poplava.

“Takođe, u duhu SOS Dizajn Festivala, želimo da podstaknemo što više dizajnera, kako balkanske, tako i one inostrane, da svojim radom reaguju na relevantna dešavanja. Razvijanje svesti o važnosti uticaja dizajna tokom kriznih vremena je nešto što bismo ovim projektom hteli da istaknemo.” dodaje Đorđe.

Joško Gamberozic - Croatia

Do sada su se projektu priključili autori iz sledećih zemalja: BiH, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Albanija, Mađarska, USA, Turska, Norveška, Filipini , Velika Britanija, Portugal, Kipar, Ekvador, Rumunija, Švedska, Indija, Grčka, Danska, Češka, Italija, Španija, Nemačka, Brazil, Bugarska.

Macide Damla Esen - Turkey

Macide Damla Esen – Turkey

Ukupan broj objavljenih plakata do sada je prešao 350, a organizatori se nadaju još većem odzivu.

Ukoliko želite da se priključite, učešće je otvoreno za sve kreativce, bilo afirmisane dizajnere ili studente – sve one koji žele da doprinesu ovom projektu. Ne postoji preselekcija plakata, objavljuje se svaki prijavljeni plakat. Izvesna manja selekcija biće vršena jedino u slučaju štampanog medija u slučaju nedostatka finansijskih sredstava.

Akcija traje sve dok je potrebna pomoć unesrećenima i sve dok ima potrebe da se skrene pažnja ljudima oko nas i šire.

“Radimo na tome da se humanitarne izložbe održe u većim gradovima svih ugroženih država, ali i na tome da se finalna izložba održi na samom SOS Dizajn Festivalu u oktobru ove godine. Dosad su održane dve humanitarne izložbe na Danu D (Zagreb) i Mikser Festivalu (Beograd).” završava Đorđe.

Joško Gamberozic - Croatia

Joško Gamberožić – Croatia

Region se još uvek nije oporavio od katastrofalnih poplava koje su u maju nanele velike štete, i brojni ljudi i dalje ne mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, jer su ostali potpuno bez domova, ili je ono što je ostalo od njih jedva upotrebljivo. Zbog toga je važno da akcije za pomoć ljudima čiji su domovi stradali u poplavama ne zastane sve dok postoji makar i jedna osoba kojoj je pomoć potrebna. Najmanje što možete da uradite je da pošaljete SMS za pomoć.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.