Imati pravi proizvod na pravom mestu po pravoj ceni, tako bi Philip Kotler definisao marketing. U današnje vreme „pravo mesto“ radije predstavlja kanal komunikacije ili društvenu mrežu, nego li zapravo fizičku lokaciju. Svi brendovi kojima su tinejdžeri ciljna grupa su ovoga svesni i trude se da budu prisutni na onim društvenim mrežama gde je prisutna i njihova ciljna grupa. Nekada je to bio Facebook, sada su to pak društvene mreže kao što su Snapchat, Viber, Instagram, WhatsApp…

Upravo zbog toga je kompanija Štark za svoj brend Sweeet prva u regionu pokrenula kampanju koristeći platformu za instant poruke WhatsApp pod nazivom „Sweeeter izazovi“.

Sve je krenulo obraćanjem misterioznog brand ambasadora Sweeetera svojim Facebook fanovima sa porukom da ima spremne izazove za njih i da se pita da li neko od skoro 185.000 može da odgovori istim. Mehanizam je jednostavan: svaki od fanova mora Sweeeteru postaviti zagonetku, a ukoliko Sweeeter ne zna odgovor, fan dobija izazov koji je potrebno rešiti za određeno vreme; ukoliko pak fan ne nadmudri Sweetera svojim pitanjem i dobije tačan odgovor od njega, igra se prekida.

print screen

Kako kažu iz kompanije Štark, iako je aktivacija „Sweeeter izazovi“ nagradnog karaktera, glavna motivacija za započinjanje konverzacije nije bio poklon, već sasvim novo iskustvo komuniciranja sa omiljenim brendom kakvo se retko pruža. Fanovi su preko WhatsAppa slali fotografije, pesme, smišljali slogane, stvarali umetnost inspirisanu Sweeetom, crtali, pevali mu pesme, hvalili ga na nekoliko različitih jezika… Sweeeter je u toku prvih deset dana aktivacije generisao impresivnu količinu sadržaja koji su kreirali korisnici (eng. user-generated content – UGC), u proseku na svakih sat vremena oko pet novih konverzija, a taj trend se i dalje nastavlja. Ispostavilo se da su fanovi Sweeeta spremni da urade mnogo za svoju omiljenu čokoladicu, čak i da postave pitanja poput „Kamion od 2 tone ide ka mostu brzinom od 60 kilometara na sat. Udaljen je 20 kilometara od mosta. Kada stigne na most, zaustaviće se na sredini i ptica će sleteti na kamion. Ukoliko je izdržljivost mosta tačno 2 tone, da li će se most srušiti?” da bi dobili priliku da uspešno reše izazov.

Pokretanje konverzacije preko WhatsAppa bio je samo prvi korak ove kampanje. Stalnim komuniciranjem aktivacije na Facebook stranici Sweeet je uspeo da aktivira i veliki broj fanova na toj društvenoj mreži. Pored velikog broja konverzacija na WhatsAppu, znatno je porasla i interakcija fanova na samoj Facebook stranici, a baza fanova beleži konstantan rast.

post 3

Na pitanje da li se komunikacije razlikuje od one koju imaju na Facebook stranici dobili smo odogovor da je komunikacija izazovnija nego na Facebooku, pre svega zato što je neophodno odgovarati fanovima u realnom vremenu. Važno je komunikaciju prilagoditi ciljnoj grupi, ali i samom WhatsAppu, koji ima neka svoja pravila. Komunikacija je brza, neformalna i fanovi očekuju od Sweeetera da govori njihovim jezikom. To jeste izazov, ali rezultati su sjajni. Olakšavajuća okolnost za brend je činjenica da je community manager Sweeeta blizak ciljnoj grupi po godinama i poznaje njihov sleng.

WhatsApp je specifičan kanal komunikacije i postoji par izazova koji sprečavaju brendove da se upuste u avanturu sa istim. Pre svega, WhatsApp podrazumeva komunikaciju „1 na 1“ sa ciljnom grupom, što iziskuje dodatni napor. Osim toga, razgovor započinju isključivo fanovi, onda kada oni žele i na način na koji se njima sviđa. Samim tim, sadržaj koji brend nudi mora biti dovoljno zanimljiv i aktuelan da bi naveo korisnika da inicira konverzaciju. Još jedna dobra strana ovakve vrste komunikacije: sve što je bilo potrebno za pokretanje kampanje je jedna SIM kartica i mobilni telefon.

Na pitanje zbog čega baš WhatsApp dobili smo odgovor da su ljudi iz kompanije Štark shvatili da je potrebno iskoristiti ovaj trend i povezati se sa ciljnom grupom na “njihovom terenu”. Ostaje da vidimo da li će još neki od domaćih brendova iskoristiti WhatsApp u marketinške svrhe.

Moguće je da će jednog dana ovakav način komunikacije postati uobičajen poput Facebook aplikacija i Twittera aktivacija. Ono što je sigurno je da će brendovi koji prepoznaju promenu u ponašanju svojih potrošača imati bolje šanse da postanu još više „cool“ u glavama svojih fanova.

O autoru/ki

Miloš Raičević

Creative Thinker & Problem Solver

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.