U Srbiji je najviše mobilnih telefona proizvođača Samsung, kao i u Bosni i Hercegovini, dok Hrvatska i Makedonija najradije biraju Apple uređaje, pokazuju rezultati redovnog kvartalnog izveštaja o upotrebi mobilnih telefona u zemljama Jugoistočne Evrope, koje sprovodi mreža za mobilno oglašavanje ClickAttack.

Dvadeset dva odsto mobilnih uređaja u Srbiji su marke Samsung, ali je pojedinačno ipak najbrojniji Appleov iPhone, koji čini nešto više od 10 odsto uređaja.

Apple uređaji čine 11 odsto tržišta mobilnih telefona, na trećem mestu je Nokia sa skoro 10 odsto, sledi LG sa 7 odsto i Huawei sa skoro 4 odsto uređaja.

Na drugom mestu prema modelima uređaja nalazi se Samsung Galaxy SIII, koji zauzima skoro 4 odsto tržišta, zatim Samsung Galaxy SII, Apple iPad i Samsung Galaxy SIV.

ClickAttack_Q1_2014_report SRB

 

Biće zanimljivo ovo uporediti sa kvartalom kada Apple konačno dođe u Srbiju, jer je realno očekivati da se stanje promeni u korist Apple uređaja, s obzirom na to da izbor uređaja mnogima zavisi od dostupnosti istih kod operatera.

U Bosni i Hercegovini Samsung čini 26,66 odsto mobilnih uređaja, na drugom mestu je Apple – 18,82 odstom, potom LG sa 7,51 odsto, Nokia čini  5,34 odsto udela na tržištu, a Huawei 4,85 odsto.

ClickAttack_Q1_2014_report_bih

U Hrvatskoj je slika nešto drugačija: Apple je na prvom mestu, sa visokih skoro 40 odsto, koliko ima i iPhone uređaja, a od proizdođača su tu još Samsung (20,49%), HTC i Sony sa po 4,09 odsto i LG sa 3,82 odsto.

I u Makedoniji je Apple na prvom mestu (36,63%), sledi ga Samsung (20,65%), HTC (5,7%), Alcatel (5,48%) i Sony (5,39%).

U Srbiji se mobilni telefon najviše koristi ponedeljkom i subotom, u Bosni i Hercegovini nedeljom, u Hrvatskoj je najaktivniji dan četvrtak, a u Makedoniji ponedeljak.

ClickAttack_Q1_2014_report

Kako se vi uklapate u ovu statistiku?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • Isključeni su feature telefoni, kojih i dalje ima u velikom broju u Srbiji. U svakom slučaju, respect za analizu!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.