Španski modni brend ZARA bio je primoran da povuče iz prodaje dečiju pižamu iz nove kolekcije jesen/zima 2014/15, zbog asocijacije na uniforme koje su nosili Jevreji u logorima za vreme Holokausta. Naime, gornji deo pižame ima crno-bele štrafte i žutu zvezdu. Ruku na srce, na zvezdi je bledim slovima pisalo Sheriff, što su brojni korisnici društvenih mreža prevideli, već su je odmah povezali sa simbolom koji su koristili nacisti.

https://twitter.com/shulman_k/statuses/504543529390309376

@ZARA se na Twitteru danima već izvinjava svakom korisniku koji im se obratio ponaosob, na više svetskih jezika, a poruka je svima ista “Iskreno nam je žao, inspirisano je zvezdom šerifa iz klasičnih Western filmova i više se ne nalazi u prodaji u našim trgovinama.”

CNN podseća da ovo nije prvi put da se španski brend izvinjava za slučajno korišćenje nacističkih simbola: 2007. godine iz prodaje je povučena ženska torbica koja je imala nacrtanu ozloglašenu svastiku, a ovoga su se setili i korisnici Twittera:

Kakvog će uticaja drugi promašaj na istu tematiku imati na njih, videćemo u narednim mesecima.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.