Građani Srbije kao ponuđače apsolutno najvišeg nivoa kvaliteta odabrali su brendove Moja Kravica (kategorija: mleko), Nescafé (kategorija instant kafa), Nectar (kategorija voćnih sokova), Minaqua (kategorija gaziranih voda) i Nivea (kategorija krema za lice). Ovo pokazuju rezultati prvog srpskog QUDAL – QUality meDAL – DEEPMA istraživanja koje je u julu ove godine provela švajcarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH sa sedištem u Cirihu, putem web ankete na uzorku od 1 200 srpskih građana, korisnika interneta starijih od 15 godina.

Istraživanje QUDAL u Republici Srbiji obuhvatilo je više od 100 komercijalnih i nekomercijalnih kategorija (među kojima su primera radi najkvalitetnije mleko, najkvalitetniji automobil, najkvalitetniji domaći pevač i sl.). Kako naglašavaju u ICERTIAS-u, a prenosi InStore, cilj istraživanja QUDAL – QUality meDAL je popularizacija kvaliteta:

“Projektom QUDAL želimo skrenuti pažnju potrošača da imaju potpuno pravo živeti kvalitetnije i zahtevati na tržištu viši kvalitet za svoj novac. Pravo na kvalitet i kvalitetniji život posebno je aktuelno danas, u trenutno izuzetno zahtevnom ekonomskom okruženju” zaključuju u švajcarskom ICERTIAS-u.

Stanovnici Srbije su ispitivani u okviru QUDAL -QUality meDAL istraživanja šta bi kupovali i šta bi koristili kada im pri kupovini novac ne bi bio apsolutno nikakav problem, kao i da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo i samo o kvalitetu.

QUDAL – QUality meDAL istraživanje daje tako jednu sasvim novu sliku na Srbiju i srpsko tržište i otkriva razmišljanja srpskih građana o vrednostima i kvalitetu koji su im dostupni i na koji ih način oni prepoznaju i vrednuju. Istraživanje tržišta QUDAL ne meri tako ni tržišne udele (prodaju) ni snagu nekog brenda, već isključivo iskustvo i mišljenje samih potrošača o tome ko njima za određene kategorije nudi najviši nivo kvaliteta u njihovoj zemlji.

Na koji način razmišljaju srpski građani kada je reč o vrhunskom kvalitetu, možda najbolje govori kategorija iz QUDAL – Quality DEEPMA istraživanja – “Porodični automobili”. Srpskim građanima postavljeno je za ovu kategoriju sledeće pitanje: Navedite naziv proizvođačam odnosno ponuđača porodičnih automobila koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na srpskom tržištu. Najveći broj anketiranih, na ovako postavljeno pitanje, odgovorio je: Mercedes.

"San snova" srpskih potrošača: Mercedes je auto-brend najvišeg kvaliteta, smatraju u Srbiji (ilustracija: Mercedes-Benz Facebook)

“San snova” srpskih potrošača: Mercedes je auto-brend najvišeg kvaliteta, smatraju u Srbiji (ilustracija: Mercedes-Benz Facebook)

Metodologija i uzorak

Istraživanje QUDAL – QUality meDAL – Srbija 2014/2015 provela je švajcarska kuća ICERTIAS – International Certification Association GmbH (www.icertias.com) na području Republike Srbije tokom meseca jula 2014, putem web ankete metodom CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness). U samom istraživanju učestvovalo je 1.200 građana Srbije starijih od 15 godina koji koriste internet. Anketa je obuhvatila celokupanu teritoriju Republike Srbije.

O projektu QUDAL

QUDAL – QUality meDAL je projekt švajcarske kuće ICERTIAS – International Certification Association GmbH. Projektom QUDAL istražuju se i nagrađuju subjekti (proizvodi, usluge, mediji, javne ličnosti, kulturni i sportski sadržaji i dr.) koji na određenoj teritoriji nude najveći nivo kvaliteta – prema mišljenju građana – odnosno samih potrošača.

Cilj projekta QUDAL je skrenuti pažnju javnosti na važnost kvalitete u svakodnevnom odabiru i prava građana na vrhunski nivo kvaliteta, kao i omogućiti potrošačima lakše snalaženje i lakši pronalazak najkvalitetnijih proizvoda i usluga na tržištu. Istraživanja QUDAL – QUality meDAL provode se u potpunosti u skladu s odredbama “Međunarodnog kodeksa za provođenje tržišnih i društvenih istraživanja” donetih od strane Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svetska udruga istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.