Veliki broj konferencija održanih u regionu u prethodnom periodu bile su pre svega analtičkog i informativnog karaktera, a o edukaciji se govorilo tek toliko koliko je to priroda zadatih tema dozvoljavala.  „Don’t complain, act and change “ bio je slogan ovogodišnje TEDxZemunED konferencije koja je održana u subotu, 13. septembra u Madlenijanumu, sa ciljem da se mladi podstaknu na razmišljanje o obrazovanju koje im je dostupno, pa i na razmišljanje o društvu u kom žive.

Podsetimo se, TEDx su lokalni i nezavisno organizovani događaji organizovani na osnovu licence koju izdaje TED i okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a.

Tim organizacije TEDxZemunED ove godine stavio je fokus na (ne)formalno obrazovanje i budućnost obrazovanja, e-learning, motivaciju, lično usavršavanje i uspeh kao krajni rezultat.

U prvom bloku pod nazivom „(ne)formalno obrazovanje“ publika je slušala četiri govornika, Mihajla Popeskua, Istoka Pavlovića, Srbijanku Turajlić i Mirjanu Gomilanović.

"Selfie" učesnika

“Selfie” učesnika

Na pitanje da li su teorije biznis edukacija primenljive u praktičnom svetu gde postojeći tempo traži visok nivo poslovanja i kako izbeći taj nesklad, u dinamičnom oslikavanju stanja u praksi, otkrio je Mihajlo Popesku, doktorant na Nottingham University Business School, u oblasti marketinga.

Istok Pavlović je publici ukazao na značaj tzv. nevidljive diplome koja se stiče metodom self- taught obrazovanja, kao i na prednost samoobrazujućeg programa koji je danas dostupan online.

O suprotstavljanju pojma zapošljavanja  obrazovanja, govorila je Srbijanka Turajlić, koja budućnost obrazovanja vidi u sposobnostima pojedinca u globalizovanom svetu i mogućnosti koja nam se danas pruža, da sami keriramo svoj profesionalni put.

Na to koliko je važno ono što nas čini srećnima, podsetila je Mirjana Gomilanović i ponovila lekciju čiji je krajnji cilj: sreća. Mirjana je po zanimanju sertifikovani business coach, konsultant, trener i NLP Bussines Practicioner, pa je njeno prodiranje u srž problema i njegovih korena bilo neizostavno.

Drugi blog TEDx govora sa temom  „YOU CAN’T STOP“ započeo je Milan Novaković (Development Center Serbia- Senior Development Lead), a nastavili su ga Nikola Cimbaljević i Lazar Radosavljević, članovi BarFoo tima koji je predstavljao Srbiju na svetskom finalu Imagine Cupa u Sijetlu 2014. Ovi momci kreatori su specijalne aplikacije Sonochrome, koja osobama oštećenog vida pomaže da dožive boje.

Poslednji govornik druge trećine TEDx-a bio je Vladimir Lelićanin (Head of Web Development,  SAE institut, Beograd), koji je objasnio šta je to što svako, neovisno o profesiji, može da učini da bi postao stručnjak u oblasti informacionih tehnologija.

Govornici poslednjeg bloka na temu “Uspeh i motivacija” bili su Ana Mirković, Saša Ljuboja, Srđan Dinčić i Srđan Erceg.

TEDxZemunED konferenciju slušalo je preko stotinu učesnika, a preko live streama govornike je pratilo više od dve hiljade ljudi. Misija širenja dobrih ideja, pozitivnosti i volje za delovanjem činila se i više nego uspešna na kraju još jednog burnog konferencijskog dana.

O autoru/ki

Ljiljana Đurić

Ubeđena da svet pokreću čiste emocije, kakve god one bile. Veruje da se ništa ne dešava slučajno, a pogotovo ne porazi. Zavisna od adrenalina, komunikacije, bliskosti i kreativnosti. Ne voli rutinu, sredinu i polovinu. Zaljubljena u prirodu, muziku i moć introspekcije. Stalni pratilac intuicije i redak slušalac noćnog radijskog programa.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.