Prema poslednjim podacima istraživanja Merenja posećenosti internet stranica u Sloveniji (Merjenje obiskanosti spletnih straniMOSS), 70,01 odsto slovenačkih internet korisnika najmanje jednom godišnje kupuje u slovenačkim internet trgovinama. Njih 27,94 odsto kupuje nekoliko puta godišnje, 15,62 odsto barem jednom mesečno, 5,1 odsto to čini jednom nedeljno ili češće. 

U odnosu na prethodno istraživanje, u porastu je broj onih koji kupuju najmanje jednom godišnje, kao i broj onih koji kupuju najmanje jednom mesečno, a na uštrb onih koji kupuju najmanje jednom nedeljno. Poređenje podataka iz ova dva istraživanja pokazuje da se za 5 odsto smanjio broj onih koji nikada nisu obavili kupovinu preko interneta na domaćim prodavnicama.

Među internet korisnicima koji najmanje jednom godišnje kupuju u domaćim online prodavnicama više je muškaraca, 521 155, naspram 474 812 žene, a pri oba pola je najviše njih iz starosne dobi od 25 do 34 godine. Najviše ih zanima oblast zdravlja i lekova (40,59 odsto), računari interesuju 35,31 odsto korisnika, mobilna telefonija 34,59 odsto, a za kozmetiku se interesuje njih 26,4 odsto.

Doseg svih merenih stranica u periodu od 1. do 31. avgusta 2014. godine iznosi  1 422 569 različitih slovenačkih posetilaca, koji su u tom periodu napravili više od 587 miliona prikaza.

Među najposećenijim stranicama u avgustu 2014. godine bile su 24ur.com, siol.net, bolha.com, najdi.si, rtvslo.si, slovenskenovice.si, avto.net, vizita.si, zadovoljna.si i itis.si.

Istraživanje MOSS se odvija pod okriljem Slovenačke oglašivačke komore (Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ), a u periodu 2013/2015 je izrađuje kompanija Gemius Adria.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.