Novi Zakon o elektronskim medijima, koji su nedavno usvojili Vlada i parlament Srbije, ponovo u reklamne blokove u Srbiji uvodi alkoholna pića. Prethodnim zakonom oglašavanje alkohola u televizijskim programima bilo je zabranjeno, osim za piva i vina u periodu od 18 časova do 6 ujutru.

No, i novi zakon ima ograničenja: Zakonom o elektronskim medijima nije dozvoljeno da reklame alkoholnih pića budu neposredno usmerene na maloletna lica ili da prikazuju maloletna lica kako konzumiraju alkohol, niti da povezuju konzumaciju alkoholnih pića sa jačanjem fizičkih svojstava ili sa upravljanjem motornim vozilom.

Isto tako, reklame za alkohola pića ne smeju ni da stvaraju utisak da konzumiranje takvih pića doprinosi društvenoj ili seksualnoj uspešnosti, da tvrde da alkohol ima terapeutska svojstva, da je stimulans, sedativ ili sredstvo za rešavanje ličnih problema, a reklama ne sme ni da podstiče neumereno konzumiranje alkohola niti ad negativno prikazuje uzdržavanje ili umerenost u konzumiranju. Zabranjeno je i isticanje visokog procenta alkohola kao pozitivno svojstvo pića.

Prethodnim propisima bilo je zabranjeno reklamiranje svih alkoholnih pića osim piva i vina, u periodu od 6 do 18 časova, u programima za decu, u javnom saobraćaju, u predškolskim ustanovama, školama, zdravstvenim i drugim ustanovama, u bioskopima i pozorištima, u javnim parkovima i na javnim igralištima, kao i u specijalizovanim programima namenjenim vozačima motornih vozila.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.