“Konačno u Srbiji.” “Najbolji telefon i kod naših operatera.” “Konačno smo deo civilizovanog sveta.”

Ovo su samo neke od rečenica koje ste mogli pročitati prethodnih dana i nedelja od kada je potvrđen zvaničan dolazak iPhone-a u Srbiju, “samo” sedam godina nakon njegove prve iteracije. Pošto nismo skloni “padanju u vatru” oko bilo kog proizvoda, zanemarićemo početne rečenice u potpunosti i predstaviti vam što objektivnije većinu stvari vezanih za šesticu. Voleli Apple ili ne, činjenica je da je iPhone bio taj koji je popularizovao pametne telefone i uslovio razvoj kompletnog univerzuma pametnih telefona, tableta i operativnih sistema.

Dakle, voleli ga ili ne, bez njega danas ne bismo imali Android, Windows Phone i mnoge druge u obliku kakvom ih volimo. S obzirom na to da je ovo tek prvi iPhone u Srbiji, čini mi se da stiže u pravo vreme, iako malo kasno u odnosu na konkureciju. U pravo vreme, jer je ovo prvi Apple telefon koji je preskočio “magičnih”4” dijagonalu ekrana i stiže nam sa prostranim 4.7″ ekranom na koji se većina korisnika smart telefona u Srbiji odavno navikla (bilo da su korisnici Android ili WP operativnog sistema).

Naša recenzija telefona će biti kratka i jednostavna s obzirom na to da je vreme koje smo proveli sa telefonom bilo neadekvatno za puno detaljisanja.

Unboxing
Novi iPhone dolazi u jednostavnoj kutiji sa slušalicama, brzim uputstvom, punjačem i lightning konektorom. Dizajn: Telefon je izrađen od aluminijuma. “Zadnja maska” je izuzetno dobro ukomponovana sa ekranom tako da je prelaz staklo-metal izuzetno fino urađen i neprimetan. Staklo ekrana obuhvata gotovo celu prednju površinu (osim dugmeta sa skenerom za otiske prstiju) i ivice su mu blago zaobljene. Ovakav princip smo viđali već na nekim starijim telefonima, a rezultat toga je da stavljanje telefona na sto ili bilo koju drugu ravnu površinu licem na dole neće oštetiti odnosno izgrebati ekran.

Dizajn
Dizajnerski plus, svakako. Zadnja strana telefona je brušeni aluminijum i definitivno jako kvalitetan (savijanje telefona je praktično nemoguće). Telefon je tanak, lagan i “premium” po svim parametrima. Tasteri za zvuk, power dugme i mute se nalaze sa strane telefona, što omogućava bolji pristup jednom rukom u odnosu na starije modele sa manjim ekranom gde za ovako nečim nije bilo potrebe. Svi dugmići fino “klikću”, nema neugodnog osećaja prilikom stiskanja i sve leži super na svom mestu.

Iphone-ekran
Dizajn, koliko god da je dobar, ima i svojih mana poput izbočene kamere, možda previše naglašenih plastičnih crta ispod kojih se nalaze antene (HTC ONE M8 pada na pamet sa sličnim i bolje primenjenim rešenjem) i definitivno “tankoća” telefona. Iako je poslednja stavka možda previše subjektivna, iPhone 6 je zaista neverovatno tanak telefon.

S obzirom na to da je i poprilično uzan u poređenju sa drugim telefonima iste dijagonale ekrana, te dve stvari su zamalo prouzrokovale isklizavanje telefona iz ruke, i to u više navrata (naročito dok sam hodao ulicom i koristio telefon). Telefon mi nije ispao, ali stalan pritisak oko toga da li će mu se nešto dogoditi izazvaće kod većine ljudi želju za kupovinom futrole ili kejsa koji će svakako sakriti lep dizajn telefona.

Kamera
Ekran, hardver, kamera, baterija Ekran je kao i uvek na iPhone-u odličan, sa realističnim bojama, dubokim crnim tonovima, a ovaj put i sa HD rezolucijom (720p). Na papiru ovakve karakteristike ne deluju kao ništa novo i specijalno, međutim ono što je na papiru je opovrgnuto subjektivnim osećajem.

Ekran je odličan, uz samo jednu manu. Na direktnom svetlu, čak i sa najvećim osvetljenjem, boje kao da se “ispiraju” i preglednost je manja nego na recimo LG G2 telefonu koji smo imali uz sebe za poređenje. Ništa previše loše i ništa što se ne može videti kod konkurencije. U standardnim uslovima, ovaj ekran je sigurno jedan od najkvalitetnijih na tržištu. S obzirom na veću rezoluciju ekrana i više piksela po inču sav sadržaj deluje jasnije, oštrije i puno bolje nego na prethodnicima (iPhone 5s i 5c).
Iphone5-6
Telefon pokreće novi 64-bitni dual core procesor sa jakom grafikom koji čine da stvari “klize”. Količina RAM memorije u odnosu na konkurenciju deluje smešno (samo 1GB), međutim “real-time” upotreba nije nimalo patila zbog toga, naprotiv. Zvuk je dosta jak, ali se na maksimumu čuje pomalo “mutno”. Zvuk preko slušalica je mnogo kvalitetniji i skoro je identičnog kvaliteta kao na iPodu, te će zavisnici od slušanja muzike biti i više nego zadovoljni performansama. Čak i sa slušalicama koje nisu Apple (drvlje i kamenje na recenzente je u ovom momentu očekivano) zvuk je konstantno dobar.

Kamera je i dalje 8 megapiksela a dnevni rezultati su i više nego dobri. Oštrina i prirodna reprodukcija boja su ono čime iPhone kamera uvek pleni a sada i više nego inače. U zatvorenom prostoru sa veštačkim osvetljenjem slike su takođe dobre, međutim uz primetno više šuma i pikselizacije pri zumiranju. S obzirom da je to manje više slično na svim telefonima (izuzetak su novije Lumije koje imaju optiku za klasu iznad svih), kameru sa šestice svakako možemo svrstati u sam vrh ponude i pored “samo” 8 megapiksela. Front face kamera je standardno lošijeg kvaliteta.

Camera-Pics
Možda najbitniji deo recenzije za većinu korisnika je baterija. Nažalost, naša iskustva sa ovom baterijom su bila poprilično kontradiktorna. U stand by režimu delovalo je kao da će telefon izdržati dosta dugo, međutim uz više upaljenih aplikacija i naročito igrica (od onih običnih sa kartama do Asphalt 8) delovalo je kao da baterija prosto “curi” iz telefona. Nažalost, nismo imali prilike da testiramo bateriju kroz višednevnu upotrebu, ali utisak je da će uz normalno korišćenje trajati do jednog punog dana. Uz igrice ili malo zahtevniji softver (navigacija putem mapa ili gugl mapa) realnije je očekivati nešto više od pola dana.

Naravno, očekuju se i apdejtovi samog operativnog sistema u skorije vreme, te će možda uz bolju optimizaciju iOS-a i baterija trajati nešto duže. Softver – iOS 8 Oduvek je iOS bio taj koji daje iPhone-u specifično korisničko iskustvo. I dalje je to slučaj- brzina, jednostavnost upotrebe i ujednačenost svega na telefonu je prednost i novog iOS-a. Ovaj put on nam donosi “novosti” poput widgeta, boljih i funkcionalnijih notifikacija, mogućnosti povećavanja ili smanjivanja sadržaja kao i brojne “tweakove” i grafičke i dizajnerske detalje koje iskustvo čine boljim i lepšim. Naravno, i dalje ostaju stvari poput obavezne upotrebe iTunes-a, nepostojanja (još uvek) srpskog App Store-a kao i manje opcija kastomizacije interfejsa u odnosu na Android, pa čak i u odnosu na Windows Phone 8.1.

Jednom kada se naviknete na ovakve stvari (ako dolazite sa drugih platformi), iOS će imati prirodan osećaj i svi zadaci koje stavite pred njega će biti obavljeni brzo i efikasno. Naravno, postoje neki bagovi u samom interfejsu (airplane mode je proradio tek iz trećeg puta iz nekog razloga), kao i frustrirajuća upotreba fingerprint scannera (slično iskustvu sa Galaxy S5 uređaja), koji je lošiji nego na prethodnoj verziji 5S. Normalno, očekuje se uvek apdejt softvera koji će zaostale bagove i nelogičnosti srediti, ali do sada ovo su jedine mane.

IOS
Upotreba “Šestice” je sjajna sa korisničke strane, telefon je praktičan, dovoljno veliki i dobar. Revolucionarnost u rešenjima je ovaj put izostala i više je pažnje obraćeno na želje korisnika nego ranije. Brojne kritike na račun Apple-a koje možemo pročitati na internetu, a vezane za to da operativni sistem podseća sve više na Android možemo u potpunosti uvažiti, ali poenta praktičnih stvari poput operativnih sistema i jeste da preuzimaju dobra i jednostavna rešenja jedni od drugih i implementiraju ih na najbolji mogući način. Kao najveći nedostatak iPhone-a možemo slobodno da stavimo – cenu.

S obzirom na cene u okruženju, ne bi trebalo previše da se iznenadimo velikom cifrom čak i uz pakete operatera (VIP i ostali operateri će ga imati u ponudi već od 31.10.). Nesumnjivo je da postoji veliki broj poklonika Apple proizvoda u Srbiji. Međutim, visoka cena za uređaj koji u praktičnom smislu pruža isto što i drugi jeftiniji telefoni će one pragmatične i koji se trude da za manje novca dobiju više sigurno odbiti i oterati u pravcu konkurencije.

Zaključak [TL;DR]

Apple-ov novi uređaj nam ove godine donosi “step up” u odnosu na svoje prethodnike. Prvi put imamo veće ekrane (4.7″ i 5.5″ za iPhone 6+). Logičan smer evolucije iOS-a ovaj put podređen je željama korisnika a ne super naglašavanju revolucionarnosti proizvoda. Dobar dizajn, pristojna baterija i kamera upareni sa najboljim izborom aplikacija sigurno će naći svoj put i do potrošača u Srbiji- makar to bili i samo oni sa dubljim džepom ili vatreni obožavaoci brenda.

Za koga je iPhone?

Pre svega, novim iPhone-om će biti oduševljena prvo armija Apple obožavaoca, a zatim i svi oni koji ne žele ili ne mogu da gube vreme na kastomizaciju uređaja a kojima novac nije problem i koji žele da uređaj funkcioniše odlično, bez obzira na sve.

Za koga nije iPhone?

Prvenstveno za sve one koji su godine proveli u slobodnijem okruženju Android uređaja i koji su navikli na brojne pogodnosti prilagođavanja koje Android poseduje a iOS ne, ili makar ne u tom obliku. Za sve one koji nisu spremni da za telefon (kakav god da je) izdvoje poprilično veliku novčanu svotu. Uređaj nam je za test ustupio VIP mobile i ovim putem im se zahvaljujemo.

Autor:Dušan Bojnović Fotografija: Aca Todorović 

O autoru/ki

Aca Todorović

Archaeologist, Metaphysical naturalist, Futurist, Co-founder of trablmejker.com, Cheif Online Editor and Co-founder of Frenzy Spark Magazine Representative @cafebabelbgd. Online content researcher at Investintech. Social Media addict. Science Fiction fan. Savršeno razume srpski, ali mu biografija bolje zvuči na engleskom.

2 komentara

  • Dobar review, i napokon procitah jedan a da me nisu zabolele oci od prevrtanja (zbog idol poklonstva tipicnog za Apple fanbojse i mnoge tech blogere). Ekran im je uvek bio cool, ne kapiram sto su boje tako isprane sada, mozda se i to da srediti softverskim apdejtom (Nokia je uradila slicnu stvar jednom – softverom sredila hardverski nedostatak). Sto se iOS 8 tice – od ove verzije vise ne mogu da se hvale stabilnoscu i pouzdanoscu, sigurno ce tu biti fixova, ali nema natrag. Uvek ovako bude kad obogate sistem raznim opcijama na brzinu, i na brzinu izmene interfejs, uvedu gomilu bugova i nedovrsenosti koju posle samo delimicno smanje, a delimicno se naviknemo i spustimo standard. Mada ja znam iOS 8 sa iPhone 5ice, kapiram da ne radi ocajno na 6ici kao na 5ici.

    Btw, bilo bi cool da vidimo full-res slike, kako samog fona, tako i camera samples (umesto mozaika tipa 600×300 xD)

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.