Vizija modula studijskog usmerenja MARKETING Ekonomskog fakulteta u Beogradu jeste održavanje i unapređivanje vodećeg statusa u zemlji i zapadnom Balkanu u okviru akademskih i univerzitetskih studijskih programa profilisanja znaja i kompetencija neophodnih za integralno upravljanje tržištem i tržišno orijentisanim poslovnim aktivnostima.

Studijski program Marketing na Ekonomskom fakultetu u Beogradu je bio prvi univerzitetski program sa celovitim i profilisanim marketinškim usmerenjem na području zapadnog Balkana, a u svom tridesetogodišnjem funkcionisanju je stekao status pravog i najboljeg marketinškog usmerenja što dodatno obavezuje i opredeljuje viziju njegovog razvoja u pravcu daljeg učvršćivanja i jačanja liderskog statusa.

Prve dve godine studiranja zadaju nešto više muka studentima upravo zato što se tu prepliće nekoliko različitih oblasti ekonomije, sa idejom da se oni u tom periodu upoznaju sa širom slikom i opredele za usmerenje koje im najviše odgovara. Nakon toga, kada su već upoznati sa svojim preferencijama, sa lakoćom prolaze kroz treću i četvrtu godinu. Smer je dosta kreativan. Iz većine predmeta rade se grupne prezentacije. Razvijaju se timski rad, prezentacione veštine i razbija se strah od javnog nastupa.

Naučićete sve bitne stvari vezane za tržište, preduzeća, potrošače, proizvode, kanale prodaje… Učićete i o oglašavanju, odnosima sa javnošću, kako da sastavite neizostavni dokument svake firme – biznis plan, i jos mnogo toga.

A ponekad ćete se takmičiti u sklapanju kule od dinara i vavilonske kovanice:

marketing ekof

– ove aktivnosti, doduše, ne donose dodatne poene za ispit.

Prednost Ekonomskog fakulteta je i u tome što za prijemni ispit nije nužno spremati matematiku, već možete izabrati osim ekonomskih predmeta i računarstvo i informatiku, geografiju, istoriji ili se možete opredeliti za test opšte kulture i informisanosti.

Ono što je inače bitno bez obzira na izabrani smer jeste što vam studiranje Ekonomskog fakulteta u Beogradu omogućava da razvijete osećaj strateškog dugoročnog razmišljanja i kada budete bili rukovodioci možete da donesete sveobuhvatne i važne odluke.

Ne možemo izostaviti pitanje: “Zašto Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu?”
Prvo, zato što je to ipak najcenjeniji fakultet ekonomskih nauka i od poslodavaca i od šire javnosti.
Drugo, zato što vam predaju najstručniji profesori.
Treće. zato što dobijate veliki fond znanja.
I četvrto, zato što fakultet vrvi od studenata tako da je druženje neizostavno.

Što se mana tiče, samo ćemo reći da su za dobrog studenta sve one rešive…

Ako sebe vidite na nekoj od sledećih radnih pozicija: direktor marketinga, direktor prodaje, asistent prodaje, šef marketinga i prodaje, brend menadžer, PR menadžer, copywriter, marketing producent… onda je #MARKETING pravi smer za vas.

Više o smeru možete saznati na zvaničnoj stranici fakulteta, kao i pridruživanjem našoj Linkedin grupi.

VIDIMO SE!

Studenti smera MARKETING Ekonomskog fakulteta u Beogradu

O autoru/ki

marketing ITD

3 komentara

 • Drugari marketari, par korisnih saveta za vas:

  1. Učite o marketingu i van zvaničnih knjiga koje imate na fakultetu
  2. Nije sve što piše u tim knjigama tačno i 100% istinito
  3. Vaši profesori nisu uvek u pravu
  4. Šta god vam pričali o marketingu, uvek se fokusirajte na to da krajnji rezultat opravda ulaganja
  5. Šta god vaš šef jednoga dana mislio i želeo, ne tiče vas se. Vas se tiču samo želje klijenata/kupaca/potrošača.
  6. Učite na realnim situacijama. Odaberite neki proizvod ili uslugu i napravite sa prijateljima case study kako biste vi odradili celu kampanju
  7. Fokusirajte se na dugoročne strategije, a ne na kratkoročne trendove
  8. U marketingu ne postoje pravila. Postoje samo stvari koje se većini donele dobre rezultate i koje su većini donele loše rezultate.
  9. Naučite da pričate priče. Svaki dobar marketing zasnovan je na dobroj priči.

  Želim vam svima uspešne i dugotrajne karijere u marketingu. :)

 • Imajte uvek u vidu da je znanje koje steknete na prvoj godini studija – u četvrtoj već neprimenljivo. Marketing je živa materija koja se zasniva i živi na trendovima. Uvek budite u toku, pratite dešavanja na internacionalnom tržištu i njihovu implementaciju na naše i razmišljajte široko!
  I još jedna bitna napomena – kao što je Mladen rekao – Vaši profesori nisu uvek u pravu.
  Srećno! :)

 • kao bivsi student EF i to smera marketing, sve sto mogu da im porucim jeste sto vise angazovanja tokom studija, kroz razne organizacije, kako bi stekli i prakticno iskustvo. Pre vse od 15 godina nekolicina tadasnjih studenata, mojih kolega, medju kojima sam bila i ja, osnovala je studensku organizaciju na EF pod nazivom Marketing radionica, namenjenu studentima smera Marketing. Pod vodjstvom tadasnjeg asistenta, sada profesora Sase Veljkovica, te pomoci i Mirjane Gligorijevic, Galjine Ognjanov, te Branka Maricica, imali smo prilikuda kao studenti primenimo sva znanja koja smo sticali. Ta organizacija postoji i danas, rade projekte koje smo mi zapoceli, rade i neke nove, ali je jako znacajna jer kroz te projekte mogu da nauce kako izgleda u praksi jedan marketing plan, kako izgleda istrazivanje, sta znaci organizovati dogadjaj, kako izgleda komunikacija, faktura, kreativa, sve ono sto nemaju priliku da vide dok se ne zaposle…I moram da kazem, da smo jos pre 12 godina kada je web prezentacija velikih kjompanija bila na dosta niskom nivou, uspeli da napravimo sajt koji je bio interaktivan. Tada je smer marketing bio nepopularan, masa je grabila na finansije, bankarstvo, spoljnu, a oni koji su se opredelili za marketing nisu znali koliko ce se to usmerenje razviti i postati popularno. Moje kolege danas rade po marketing sektorima, komunikacijama, a kolege iz Marketing radionice su vec uspesni marketari sa sjajnim karijerama u ovoj oblasti. Stoga, samo napred, ucite, vezbajte i razvijajte se kroz organizacije. Marketing je lep!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.