4G LTE, signal četvrte generacije mobilne telefonije u Srbiju prvi donosi VIP mobile i na pokrivenim područjima možete ga testirati već od 1. aprila. Prvi grad potpuno pokriven signalom jeste Pančevo, a VIP-ova 4G LTE mreža širi se po većem delu Novog Beograda i zahvata pojedine delove starog gradskog jezgra. Signal bi uskoro trebalo da stigne i na Kopaonik i Zlatibor, a naredne faze razvoja podrazumevaju širenje po ostalim većim gradovima u Srbiji.

Dejan Kastelic, CTO Vip, 4G LTE pokrivenost u prvoj  fazi

Dejan Kastelic, CTO Vip, 4G LTE pokrivenost u prvoj fazi

Korisnici telefona koji podržavaju 4G LTE moći će u Vipovim prodajnim centrima da preuzmu nove SIM kartice i testiraju kvalitet i brzinu signala. Jedinstvenost ovog signala prvenstveno se vezuje za prenos podataka, odnosno brzinu internet sesije.

„Pošto je komercijalno uvođenje mreže 4. generacije osnova za ponudu novih i naprednijih usluga, Vip planira da ove godine uloži oko 30 miliona evra u njen razvoj, a dodatno ćemo unaprediti i naše postojeće 3G i 2G mreže širom Srbije“, rekao je Dejan Turk, direktor, CEO kompanije VIP mobile, tokom demonstracije mogućnosti nove mreže u Beogradu. On je istakao da od uvođenja 4G LTE svi imaju koristi jer se obezbezbeđuju nove investicije za razvoj telekomunikacione infrastrukture, ubrzava komunikacija, olakšava poslovanje pravnih lica i poboljšava kvalitet života građana.

CTO direktor VIP mobile kompanije, Dejan Kastelić predstavio je tehničke karakteristike novog singala:

“Mreža četvrte generacije omogućava veoma brz prenos podataka i multimedijalnog sadržaja preko mobilnih uređaja, kao i gotovo trenutan odziv mreže i učitavanje on- line sadržaja. Vipovi korisnici će u proseku moći da koriste brzine preuzimanja sadržaja između 40 i 60 Mbps, što je trostruko brže od postojeće 3G mreže. Kapacitet nove tehnologije kod korisnika stvara utisak praktično trenutnog pristupa internetu i preuzimanja zahtevnih aplikacija, gledanja i deljenja HD i Full HD video materijala.“

 

Vipova 4G LTE mreža biće dostupna u zonama pokrivanja od 1. aprila. Tog dana operater će početi sa pozivanjem postpejd korisnika sa kompatibilnim uređajima da u Vip centrima u Beogradu i Pančevu besplatno zamene svoje SIM kartice za one koje podržavaju 4G LTE brzine. Odabrani 4G LTE postpejd korisnici će u toku aprila moći besplatno da testiraju 4G LTE mrežu i da podele svoja iskustva putem društvenih mreža.

Uporedo sa širenjem dostupnosti 4G LTE mreže i ponuda proizvođača mobilnih uređaja i operatera biće obogaćena novim modelima telefona, tableta, internet modema i rutera koji podržavaju 4G brzine.

O autoru/ki

Ljiljana Đurić

Ubeđena da svet pokreću čiste emocije, kakve god one bile. Veruje da se ništa ne dešava slučajno, a pogotovo ne porazi. Zavisna od adrenalina, komunikacije, bliskosti i kreativnosti. Ne voli rutinu, sredinu i polovinu. Zaljubljena u prirodu, muziku i moć introspekcije. Stalni pratilac intuicije i redak slušalac noćnog radijskog programa.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.