Abrakadabra integrirane komunikacije, regionalna agencija za odnose s javnošću, organizaciju događaja i digitalne medije, u saradnji sa MASMI istraživačkim centrom sprovela je istraživanje o trendovima PR tržišta u kom je učestvovalo 60 PR stručnjaka iz korporativnog sektora Srbije i Hrvatske.

“Glavni cilj istraživanja bio je analizirati protekle i predvideti buduće trendove u odnosu i radu korporativnog sektora i PR agencija. Fokus je stavljen i na glavne indikatore performansi (KPIs), njihovu definiciju i upotrebu, a za istraživanje smo se odlučili jer verujemo da plodna saradnja na relaciji klijent-agencija, treba biti zasnovana na dvosmernoj komunikaciji i usklađivanju evaluacijskog procesa”, kazala je Manuela Šola, generalna direktorka regionalne agencije Abrakadabra.

 Koje agencije imaju prednost?

U istraživanju agencije Abrakadabra učestvovale su velike kompanije (sa više od 500 zaposlenih) koje  imaju dugogodišnje iskustvo u PR-u (njihovi PR sektori su ustanovljeni pre skoro jednu deceniju, dok među ispitanicima, više od 60% njih ima dugogodišnju saradnju sa PR agencijama)

Da odnosi sa javnošću igraju veoma važnu ulogu u kompanijskom poslovanju na oba tržišta, pokazuje podatak da PR utiče na  46,7% odluka srpskih kompanija, dok je u Hrvatskoj taj procenat viši i iznosi 66.7%.

Iako su trenutni uslovi tržišta u velikoj meri pogodi za ulazak stranih agencija, rezultati pokazuju suprotno. PR stručnjaci u srpskom i hrvatskom korporativnom sektoru kao glavni kriterijum odabira PR agencije ističu dobro razumevanje lokalnog tržišta.

Nedostatak novca i ideja

Skoro svi PR stručnjaci korporativnog sektora iz obe zemlje (86.7% u Srbiji i 90% u Hrvatskoj) smatraju da su komunikacijska tržišta u nezavidnom položaju, a kao glavne razloge navode:

  • Nedostatak zajedničke inicijative unutar istog industrijskog sektora u Srbiji;
  • Nedostatak integrisanog pristupa marketinških stručnjaka u Hrvatskoj;
  • Medijska kriza na oba tržišta.

Ekonomska kriza u regionu imala je najveći uticaj na izbor PR strategija u okviru poslednjih nekoliko godina, a ujedno je dovela i do značajnijeg pada investiranja u PR aktivnosti što je uticalo na smanjen broj originalnih, lokalnih kampanja.

Abrakadabra_istraživanje-page-001

Kako klijenti mere uspeh agencije?

Većina ispitanih kompanijskih PR stručnjaka u Srbiji određuje ključne indikatore peroformansi (KPI) samostalno (66%) za razliku od tržišta Hrvatske gde približno isti broj (61%) određuje KPI u saradnji sa PR agencijom.

Kad je reč o KPI, većina smatra kako je broj objava najvažniji cilj PR-a (86.7% u Srbiji i 83.3% u Hrvatskoj), a takav trend će se nastaviti i u budućnosti.  AVE proračun i broj impresija su drugi i treći faktor, ali se oni najčešće koriste uz broj objava

“Ukoliko se osvrnemo na ono šta se očekuje od PR agencija, intervjuisani PR stručnjaci kao najvažnije u Srbiji (93%) naglašavaju: ekspertizu, pouzdanost, kredibilitet i privrženost, a u Hrvatskoj (70%) integraciju komunikacijskih usluga (PR, organizacija događaja, društveni mediji)”, kazala je Teodora Stanković, PR menadžer Abrakadabre Srbija.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.