Ono što je do sada bilo nemoguće, ili je zahtevalo previše truda i poslatih zahteva Facebooku, izgleda da je nova regularna opcija. Facebook je, čini se, dozvolio promenu naziva i onih fan stranica koje imaju više od 400 fanova, što do sada nije bilo moguće – bar ne najvećem delu korisnika.

Zainteresovana time da sam dobila nekoliko obaveštenja – notifikacija sa raznih stranica da će uskoro doći do promene naziva, pokušala sam i ja ono što odavno nastojim da uradim: da promenim naziv svoje Šnajderaj Agencija stranice (jer sam Šnajderaj Agenciju preimenovala u MarketingITD agenciju). Ništa do sada što sam im slala nije urodilo plodom, pa ni prevedena dozvola – rešenje iz APR-a, no, može biti da se nešto ipak po tom pitanju menja.

Kako sam promenila naziv Facebook stranici koja ima više od 400 fanova?

Jednostavno, u About tabu imate odeljak Page Info (ukoliko vam je Facebook jezički prilagođen vašem govornom području potražite ekvivalent toga na hrvatskom, srpskom, nemačkom… jeziku), i u njemu Page Name: jednostavno kliknete na Edit i ukucate šta želite. Napomena: nije moguće dati naziv već postojeće stranice. Meni nije uspelo ni marketingitd ni marketing itd, jer kao što znate, tu stranicu već imamo na Facebooku :) Morala sam da budem kreativna, pa je SK Marketing ITD bilo rešenje.

FBPAGE name change

 

Vidite da URL i dalje sadrži snajderaj.agencija adresu.

Gotovo istog trenutka dobila sam obaveštenje u inboks stranice:

FB page name change

Zbog ovog dela u kojem kažu da ipak mora da prođe kroz neku kontrolu postoji mogućnost da neće odobriti promenu naziva, meni ili vama, ali vredi pokušati.

Pretpostavljam da ne dozvoljavaju dupla imena ne samo zbog zbunjivanja, već i da ne biste spajali stranice istog naziva u jednu i tako na pogrešan način sticali nove fanove.

Još i ovo da kažem za kraj: pripremite se za nove magove fejsbuk marketinga koji će praviti stranice poput Dnevna doza (čega god), ili sa “smešnim” vicevima i slično, a potom svojim klijentima prodavati fanove na kilo, jer će ih biti jednostavno da 100-200 hiljada fanova stranice jednog naziva o čas posla učine fanovima druge stranice. No, dobro, toga je uvek bilo, na ovaj ili onaj način – ali klijenti nauče, pre ili kasnije, da u takve gluposti ne vredi davati novac. A magovima srećan lov ;)

Da li ste i pre ovoga uspeli da promenite naziv stranice? Koliko će vam značiti ova opcija?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

 • Ja sam imala nesreću da sam se samo nekoliko dana pre pojave ove opcije dopisivala preko mail-a sa “ljudskim bićem s FB”. Bilo je teško da stupim u direktni kontakt sa nekim, pokušavala sam godinama s vremena na vreme. “Ljudsko biće” me je obavestilo da bi promena imena moje stranice bila nemoguća jer bi to “change the meaning of the Page”. Odbio me uz potpuno nebulozni izgovor.

  Tražena izmena bi bila samo doslovni prevod na maternji jezik s Engleskog. Da mi je napisao bilo šta smisleno, odustala bih. Nebuloza me izuje iz cipela… Poslala sam mu linkove ka rečniku, ali ništa. Slučaj zatvoren.

  Onda se nakon par dana pojavila ova opcija o kojoj pišeš. I čim sam probala da je upotrebim, bila sam automatski odbijena jer su verovatno imali info o prethodnom odbijanju. Još više sam se iznervirala jer sam videla da domaće stranice drastično menjaju naziv za samo 30 sekundi (mislim, drago mi je zbog njih, ali nisam bila zadovoljna zbog sebe). Krenula da bombardujem FB pismima, svaki dan po nekoliko puta. Opet ništa…

  Onda sam sročila jedno pismo koje je bilo baš, baš ekstremno, mada ne i netačno (to ću ti ispričati uživo). Srećom, to pismo upali. Kako? Zašto? Nemam pojma…
  Čekam četvrtak veče da ime bude promenjeno, a fanovi su već obavešteni.

  Nisam mogla da uzmem ime “Vitki Gurman” pošto tu stranicu odavno imam i ne koristim, da je ne bi uzeo nekog drugi. Bila mi je frka da je obrišem dok danima uzaludno gnjavim FB. Rizikovala bih da je neko zauzme, pa sam tražila “Vitki Gurman blog”.

  Eto da znate i ako odbiju, budite dosadni. Ako ne upali – budite i malo ludi :)

 • “Još i ovo da kažem za kraj: pripremite se za nove magove fejsbuk marketinga koji će praviti stranice poput Dnevna doza (čega god), ili sa „smešnim“ vicevima i slično, a potom svojim klijentima prodavati fanove na kilo, jer će ih biti jednostavno da 100-200 hiljada fanova stranice jednog naziva o čas posla učine fanovima druge stranice.”

  Pa sad, za ovo baš i nisam siguran da će moći jer meni je u toku procesa preimenovanja stranice izašla poruka da više neću moći da menjam naziv ove stranice. Ako nema više menjanja naziva, onda nema ni “prodaje fanova”.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.