Zadatak marketinga nije da vas laže, da manipuliše vašim osećanjima niti da vam do besvesti reklamira glupe i bespotrebne proizvode.

Zadatak marketinga je da ispita tržište i potrebe ljudi na tom tržištu, i na osnovu rezultata tog istraživanja osmisli odgovarajući proizvod koji podmiruje te potrebe.

Zadatak marketinga je da odredi pravu cenu proizvoda, na osnovu vrednosti koje on ima za potrošače.

Zadatak marketinga je da uredi lanac distribucije tako da proizvod/usluga najbrže, a po najpovoljnijim uslovima, stigne do potrošača.

Zadatak marketinga je da promocijom pomogne potrošačima da čuju za proizvod koji je napravljen da im pomogne u rešavanju njihovih problema.

Marketing je istraživanje, marketing je razvoj. Marketing je ono zbog čega danas imate ultra brzi internet svuda dostupan. I pametne telefone. Prenosne računare. Marketing su te sportske patike koje su udobne “kao salivene”. Zbog marketinga možete leteti za par desetina evra u evropske prestonice.

Marketing stalno radi. Marketing stalno istražuje. Marketing pokreće razvoj, jer zahvaljujući marketingu znamo da postoji potreba. A gde postoji potreba – postoji i šansa za posao. Postoji šansa za proizvod koji zadovoljava tu potrebu.

Potrebe ne nestaju, potrebe su kao slana voda: taman pomislite da ste zadovoljili žeđ, a onda shvatite da ste još žedniji. I da nije dovoljno 5Mpx na kameri mobilnog telefona, i da je preglasno 66db mašine za sušenje veša.

To što vi mrzite ne zove se marketing, već potpuno pogrešna strategija poslovanja: usmerenost kompanije na proizvode umesto na tržište, zbog koje svuda postoje hrpe istrošenih komercijalista koji kao bez glave trče tamo-’vamo pokušavajući da “uvale” nepotrebne proizvode nekom, jer im generalni direktor dahće za vrat i maše blanko otkazom.

To što vi mrzite ne zove se marketing, već prodavanje magle – a to nema nikakve veze sa marketingom.

Vi volite dobar marketing, a da to ni ne znate – jer zahvaljujući njemu imate kvalitetne proizvode.

A mrzite dosadne reklame. Mrzite napadne prodavce koji su umislili da se bave marketingom, a cilj im je samo da što više zarade, ne i šta je vama zapravo potrebno.

Vi mrzite multi-level marketing, koji od marketinga samo ima naziv, a zapravo je piramidalna šema.

Morate voleti marketing, jer bez marketinga nećete imati posao. Ni vi, ni ja, niti bilo ko drugi na svetu.

A multi-level prodavce magle slobodno nastavite da mrzite.

 

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

 • Da upravo to, marketing čini sve aspekte uspješnog poslovanja svakog obrta, bilo da je to cjelokupna firma ili samo jedan proizvod.

  Pročitajte i moj blog sa metodama za internet zaradu, newbies friendly: https://onlineadrian.com/

 • Svaka čast za tekst.

  Ja obožavam marketing, ali sam se u Srbiji smorio od istog. Stalno ponavljam, u Srbiji nema marketinga, ovo je prodavanje magle!

  Tako da, posle ovog teksta imam osećaj da me neko razume :D

 • Mora da Vas je neki laik gadno iznervirao pa ste napisali ovaj tekst.
  Ponegde pretenciozno, ali uglavnom tačno.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.