Od uvođenja mobilne telefonije u Srbiju prošlo je više od dvadeset godina. Kada je te 1994. godine postalo moguće telefonirati u pokretu, imali smo vrlo jednostavan zahtev – da pozivi, jedina usluga koju smo tada mogli da koristimo, funkcionišu.

Kasnije su stigle i SMS poruke, najpre samo u okviru iste mreže, a i danas se sećamo uzbuđenja kada je postalo moguće da ih šaljemo i korisnicima drugih mreža. Želeli smo samo da primaocu poruka stigne u dogledno vreme.

Od tada, način života se drastično promenio. Sve je brže, dinamičnije, a takva je postala i komunikacija. Pojavom brze 3G i, nedavno 4G mreže, internet je preuzeo ključnu ulogu u našoj svakodnevnoj komunikaciji, pa sve više koristimo Viber umesto SMS-a, i društvene mreže za razmenu fotografija umesto MMS-a.

Pametni telefoni se sve više koriste u Srbiji. Prema nekim procenama, penetracija pametnih telefona u ovom trenutku iznosi oko 47%, dok je prošle godine bila oko 40% a 2013. godine oko 32%. Zbog toga rastu i zahtevi korisnika za novim, naprednijim servisima i uslugama i brzim mobilnim internetom, po prihvatljivoj ceni. Uzevši sve ovo u obzir, količina MB je postala jedan od glavnih kriterijuma pri odabiru tarifnih paketa. Pošto niko ne voli da se neprijatno iznenadi mesečnim računom za mobilni internet, i cena megabajta van paketa igra odlučujuću ulogu.

Porast internet saobraćaja jeste prisutan, ali je klasična, glasovna komunikacija i dalje važna. Ilustracije radi, prema podacima RATEL-a, tokom 2014. godine zabeleženo je povećanje broja minuta razgovora u odnosu na 2013. za 9%, i ostvaren je ukupan odlazni saobraćaj od skoro 15 milijardi minuta. To je razlog što se većina korisnika mobilnih telefona pri odabiru tarifnih paketa odlučuje za one sa velikim brojem minuta.

Porast broja servisa i usluga doveo je, sa druge strane, i do usložavanja samih tarifnih paketa pa je korisnicima i suviše komplikovano da se snađu u „moru“ različitih ponuda.

Upravo zato su najveći izazovi za mobilne operatere da obezbede infrastrukturu koja kvalitetno podržava rastući mobilni saobraćaj i prilagode svoju ponudu sve većim očekivanjima i potrebama korisnika.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.