Tekstove ovog tipa ste verovatno čitali na hiljadu različitih strana, ali ja želim da vam ispričam svoju priču. Ne (samo) zato što je moja, i što je smatram posebnom, već zato što se tiče tog čuvenog uticaja društvenih mreža – onog mitskog bića o kojem svi pričaju, a niko ga nije video. E, ja jesam. Susrela sam se sa Uticajem, osetila na svojoj koži koliko je važno ne samo šta je neko napisao, već i ko je to napisao.

Moja priča počinje tako što je jednog prolećnog dana, u sasvim dosadnom  prepodnevu i svakodnevnim rutinskim poslovima došla stranka da otvori poslovni račun. Sve je ukazivalo na to da je bila prilično ljuta i iznervirana nečim. Mlada žena rekla je “Molim Vas, šta je potrebno da otvorim poslovni račun?” Ponudila sam joj da sedne, odlično se sećam svega, i popričala sa njom, trudeći se da na najprofesionalniji način pristupim jednom meni svakodnevnom poslu kao što je otvaranje računa. Blago je reći da me je ova mlada žena izrešetala pitanjima za pet minuta, k’o na bojnom polju u Avganistanu! Tačno je znala šta želi – e- banking, koji servis, koju karticu, sve!  Takođe, postavila mi je, kako sam kasnije shvatila, i jedno ključno pitanje: “Da li će biti dovoljno da Vam se za sva dodatna pitanja i probleme obratim preko Twittera?” Tek sam onda shvatila sa kim imam posla, ajaoj :) “Naravno!” odgovorila sam. “Super!” ozarila se, pozdravile smo se i stranka je otišla dalje. Zaboravih da napomenem i nešto ne tako nevažno: bila je u poodmakloj trudnoći.

Tako je počela naša priča, i pogađate, mlada žena je niko drugi već vlasnica ovog portala, Sandra Simonović. Nisam tada imala pojma ko je ona niti šta tačno znači biti uticajan na društvenim mrežama. Imala sam samo nalog na Twitteru koji je bio neaktivan, i profile na Faceboku i LinkedInu. I tada, od tog dana i te posete meni se potpuno promenio život, i ne preterujem ni malo kad to kažem.

Sandra je napisala pohvalu na Twitteru, koju su naši community manageri prosledili menadžmentu. U roku od desetak minuta ceo menadžment je dobio screenshot tweeta, sa pohvalama Sandre.

Ja sam bila u šoku, razmišljala sam da li je to realno… Brzina kojom se ta vest prenela bila je fascinantna.

Tada sam shvatila o kakvoj moći je reč. Momentalno sam aktivirala svoj twitter nalog, i bacila se na posao.

Počela sam da pratim sve što se dešava na Twitteru, takođe i na drugim mrežama, usmerila svu pažnju na to da pročitam sve moguće i nemoguće o tome, jer nisam imala nikoga da mi objasni bilo šta, pa sam se snalazila sama. Pročitala sam bezbroj blogova, pratila sam zanimljive portale, tražila zanimljive sadržaje.

elenaNakon svega par meseci kolege iz komunikacija su me pozvale da radimo panel o Twitteru, u Beogradu. Bilo je oko 250 kolega i koleginica iz naše kompanije, a panel je održan u cilju promovisanja korišćenja ove mreže. Malo je reći da sam bila oduševljena! Nakon toga je usledila menadžerska konferencija, gde je bilo oko 150 menadžera svih nivoa, i ponovo sam govorila o Twitteru, uticaju ove i drugih društvenih mreža na naš posao, kritikama, pohvalama, moći duštvenih mreža itd. Bilo je sjajno, osećala sam kako volim to što radim, i prvi put u životu sam shvatila da radim ono što volim!

Počela sam da idem na konferencije, da se družim sa ljudima koji su sličnih interesovanja kao i ja, da pišem svoj blog.

Zvuči kao fraza, ali da mi je sve ovo neko ispričao ne bih verovala; međutim, korak po korak, i eto – sve je nekako išlo kako treba. Nažalost, uljuljkani smo svakodnevicom, vidim kako pre svega mnogi mladi ljudi nisu baš spremni na to da ulože sebe u nešto, pronađu nešto što ih zanima, nešto van njihovog posla. Verujte mi na reč,  sve se isplati.

Često pomislim kako mi je ta žena promenila život, interesovanja, sve! Jer sada gotovo da nema osobe u mojoj kompaniji koja me ne poznaje. Uglavnom me zovu EllaLela, ili ona mala Tviterašica.

Želim da se zahvalim Sandri jer je toliko uticala na moju karijeru, koja tek počinje da se razvija – iako imam 40-tak godina ;)

Budite budni, sreća će vam možda promaći, to je samo trenutak!

Puno pozdrava i do sledećeg viđenja,

Eli

O autoru/ki

Elena Filipović

Rođena 25.05.1968. u Prištini, živi u Novom Sadu. Završila strukovne studije za Menadžment i poslovne komunikacije, smer trgovina i marketing, u Sremskim Karlovcima. Zaposlena u finansijskom sektoru 27 godina. Sva interesovanja su trenutno fokusirana na social media marketing, digitalni marketing i finansije kao najveću ljubav. Ima jednu ćerku, Irena (18).

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.