When:
18/12/2012 @ 09:00 – 30/03/2013 @ 18:00
2012-12-18T09:00:00+01:00
2013-03-30T18:00:00+01:00
Where:
Muzej Vojvodine
Dunavska 35-37
Novi Sad
Srbija
Cost:
od 50 din
Contact:
+381 21 420 566

U utorak, 18. decembra 2012. godine, u 19 sati, Dunavska 35. otvorena je izložba “Sve je samo reklama” autora Ljubice Otić, muzejskog savetnik – istoričara, Veselinke Marković, višeg kustosa – istoričara i Mirka Grlice, muzejskog savetnika – istoričara. Izložba će biti otvorena do 30. marta 2013. godine.

Pojam reklame kao svojevrsnog fenomena u razvoju ljudskog društva veoma je kompleksan, kao i oblici kroz koje se ona ispoljavala u određenim vremenskim periodima. Reklama se tokom opšteg istorijskog razvoja menjala i prilagođavala potrebama poslovnog i društvenog života.

Iako su trgovci i zanatlije još u dalekoj prošlosti shvatili njen značaj, temelji i osnovne ideje savremenog marketinga potiču iz druge polovine 19. i sa početka 20. veka.

Jedna od najstarijih formi reklame bila je reklamna tabla ili cimer, a nešto kasnije su se pojavile i razne vrste štampanih oglasa: novinski oglasi, reklamni listići, plakati, katalozi, cenovnici, kalendari, prospekti, dopisnice, razglednice, memorandumi, etikete, nalepnice. Značajnu ulogu u reklamiranju proizvoda imali su izlozi i ambalaža. Početkom 20. veka javljaju se svetlosne reklame, a narednih decenija i radio-reklame, kao i reklamni filmovi.

Sačuvani materijal iz ovog vremena ilustruje bogatu reklamno-komercijalnu delatnost trgovina, zanatskih radnji i fabrika i svedoči o kontinuiranom razvoju marketinga na ovim prostorima, koji se odvijao pod evropskim uticajima.

Reklame su uvek odražavale atmosferu, ukus i stil jedne epohe. One su odraz društvenog, privrednog i političkog života, ali i umetničkih i kulturnih promena i dešavanja u određenom periodu.

Pivara „Lazar Dunđerski“, Veliki Bečkerek

Pivaru u Velikom Bečkereku je 1745. godine osnovao Sebastijan Kracajzen. Ona je jedno od najstarijih industrijskih preduzeća (manufakturnih radionica) kod nas. Nekoliko puta je menjala vlasnike, da bi je 1891. godine kupio Lazar Dunđerski. U reklamne svrhe su štampani reklamni listići, razglednice, memorandumi itd. Posebna pažnja posvećivana je osavremenjivanju ambalaže.

Fabrika prediva, Odžaci

Nemac Ertl Johan je 1907. godine osnovao fabriku za preradu kudelje. U njoj su se do 1915. godine proizvodili isključivo kanapi i užad, a zatim i kudeljne gurtne i tkanine. Godine 1921. preduzeće dobija naziv Fabrika kanapa i užarije d. d., a kasnije Fabrika kanapa i užarije i tekstilna industrija d. d. U reklamne svrhe su štampane razglednice na kojima se kao najčešći motiv javljala fabrička zgrada – simbol modernizacije.

Tvornica čokolade i bombona „Braća Ruf“, Subotica

U Subotici je 1917. godine osnovana fabrika „Braća Ruf“, u kojoj su pravljene drops i salon bombone. Vremenom je njena delatnost proširena, pa je tridesetih godina prošlog veka prerasla u fabriku čokolade. Reklamna delatnost je bila veoma razvijena; štampani su novinski oglasi, memorandumi i dopisne karte. Popularizaciji firme doprinosile su i nagradne igre.

Beočinska fabrika cementa

Šezdesetih godina 19. veka su u Beočinu radile dve fabrike cementa, čiji su vlasnici bili Josif Čik i Hajnrih Orenštajn. Godine 1906. je došlo do njihove fuzije i stvoreno je akcionarsko društvo. Posle Prvog svetskog rata je radilo pod nazivom Beočinska fabrika cementa d. d. Pored reklamnih razglednica i oglasa, veliki značaj u njenoj poslovnoj komunikaciji imali su memorandumi, na kojima je istican kvalitet proizvoda i zaštitni znak fabrike.

ALBUS D. D., Novi Sad

Godine 1871. je osnovano prvo novosadsko sapundžijsko društvo, koje je 1904. preraslo u fabriku. Od 1917. je radila kao Prva novosadska tvornica sapuna „Jakob Šicer i Sin“, a 1927. godine je usvojen naziv ALBUS tvornica sapuna D. D. Novi Sad.

U međuratnom periodu je „Albus“ vodio veliku borbu na tržištu, posebno sa osiječkim „Šihtom“ i kruševačkom „Merimom“. Pored uobičajenih sredstava reklamiranja (novinskih oglasa, reklamnih razglednica, poslovnih pisama, reklamnih tabli), „Albus“ je imao i svoj reklamni automobil, sa razglasnim uređajem, kojim je reklamna ekipa obilazila celu zemlju, poklanjajući uzorke toaletnog sapuna i emitujući reklamnu muziku. Reklamne stihove pisali su profesionalni muzičari, poput čuvenog kompozitora Marka Nešića.

Plakat Sve je samo reklama

Plakat Sve je samo reklama

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.